I går ble kvinnen — som har oppgitt navnet Anastasia Jerusalem - varetektsfengslet for nye fire uker. Fengslingen er at begrunnet med at kvinnen ikke samarbeider med politiet om å avklare sin identitet.

Samtidig medgir politiet at de vil ha kvinnen i fengsel for å beskytte henne.

— Vi har ikke annet tilbud til henne. For hennes egen sikkerhets skyld ønsker vi ikke at hun skal gå fritt rundt. Hun har veldig stor tillit til folk, og de får tillit til henne. Vi ønsker ikke at det skal bli misbrukt, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt.

- Ikke skikkelig undersøkt

Kvinnens advokat, Trond Christiansen, sier at klienten trives i Bergen landsfengsel, selv om hun savner friheten utenfor. Han mener uansett at det offentlige burde gi henne et annet tilbud, og ber om at det blir foretatt grundigere psykiatrisk undersøkelse.

— Legevakten kom frem til at hun ikke hadde alvorlige sinnslidelser. Det samme mener helsepersonellet i fengselet. Men så vidt jeg vet har hun ikke blitt skikkelig undersøkt av en psykiater. Jeg synes det hadde vært naturlig å gjøre, sier Christiansen.

Han mener klienten prøver å samarbeide så godt hun kan, og at hun er overbevist om at opplysningene hun gir er korrekte.

— Ut fra hennes ståsted samarbeider hun. Problemet er bare at opplysningene hun gir ikke hjelper politiet, sier han.

Etterlyst i flere land

Politiet har nå tatt kontakt med myndighetene i flere land for å prøve å bringe «prinsessens» identitet på det rene

— Vi har tatt beslag i noen offisielle dokumenter som var utstedt i Spania. Flere opplysninger tyder på at hun er derfra. Vi har også etterlyst identiteten hennes i andre europeiske land, sier leder for forvaltningsseksjonen i Hordaland politidistrikt, Øyvind Tenold.

Politiet har snakket med spanjoler som har truffet kvinnen i Madrid, men også der har hun introdusert seg som prinsesse.

— Er dette er bløff?

— Det er ett av to: Enten så er det fiktive opplysninger hun kommer med, eller det er hennes sinnstilstand som har skapt vrangforestillinger. Men vi tar utgangspunktet i at hun er tilregnelig til å sitte i varetekt, sier Tenold.

Advokaten mener det trengs flere undersøkelser før klientens psykiske tilstand er avklart.

— Hun fungerer helt utmerket, bortsett fra at hun har en litt fargerik forklaring. Likevel ville jeg ønske at hun fikk en samtale med fagpersonell, sier Christiansen.