Peter Christian Frølich (H) er enig med Oslos politimester Hans Sjøvold. Til NRK uttalte Sjøvold tidligere i uken et ønske om lukkede mottak for asylsøkere som selger narkotika.

— Situasjonen i både Oslo og Bergen er stjerneeksempler på hvorfor lukkede mottak for kriminelle asylsøkere er nødvendig. Det er ingen god grunn til at asylsøkere som utøver kriminelle handlinger skal bevege seg fritt rundt i påvente av saksbehandlingen, sier Frølich.

Er maktesløse

Tone Loftesnes Kornli, leder av politiets ungdomsseksjon i Bergen sentrum, har flere eksempler med asylsøkere som selger narkotika. Senest denne uken pågrep politiet i Bergen tre asylsøkere på henholdsvis 15, 16 og 18 år, mistenkt for narkotikasalg og naskeri. 15-åringen ble dimittert, og politiet fikk beskjed fra UDI om at han skulle til et mottak på Østlandet.

UDI ville imidlertid ikke betale for eksorte, så politiet kjørte ungdommen til togstasjonen og satte ham på toget til hovedstaden.

— Vi har fått tips om at han gikk av på første stasjon i Arna, sier Kornli til BT.

Ungdommen hadde på seg 8000 kroner i kontanter.

— Det er ganske mye for en 15-åring uten fast bopål, uten verge og som verken kjenner samfunnet eller har tilknytning til Bergen, sier hun.

Gir feil alder

De har ikke sett 15-åringen siden den gang, men regner med han dukker opp i Nygårdsparken om ikke så lenge. Hennes oppfatning av situasjonen er at det ikke finnes gode nok tiltak for disse unge asylsøkerne. Når politiet er ferdig med saken, så overleveres ungdommene til barnevernsvakten. Der finnes det imidlertid ikke gode nok steder for å oppholde dem.

15-åringen er ikke et engangstilfelle. Politiet har også sendt narkotikaselgende asylsøkere med taxiturer til flerfoldige tusen kroner, betalt av UDI, tilbake til mottakene.

— Vi synes situasjonen er veldig utfordrende og fortvilende. Det er grunn til å tro at en del av disse kun kommer hit for å begå kriminalitet.

Flere av dem de pågriper opplyser også at de er under 18 år, men dette mistenker politiet ikke alltid stemmer. En person de nylig pågrep påsto han var 16, men en alderstest viste at han egentlig var 19 år gammel.

Mindre naive

Frølich håper lukkede asylmottak kommer på plass i løpet av kort tid, og mener dette vil markere slutten på "en epoke med naivitet i norsk innvandringspolitikk".Frølich er medlem av Stortingets justiskomité. I Bergen bor han ikke langt fra Nygårdsparken. Han hevder at parken er dominert av personer som har reist langveisfra for å selge narkotika. Hans opplevelse er at narkoselgerne som tas av politiet på formiddagen er tilbake og selger narkotika allerede på ettermiddagen.

Bare kriminelle

Lukkede asylmottak for narkoselgere vil hindre dette, mener han. Samtiidg understreker han at Norge som rettstat ikke kan ta friheten fra mennesker uten grunn.

— Det er lovbryterne som skal i lukkede mottak.

MINDRE NAIVE: Peter Christan Frølich (H) mener lukkede mottak for narkoselgende asylsøkere vil markere slutten på en naiv periode i norsk innvandringspolitikk.
SILJE KATHRINE ROBINSON (ARKIV)