Når bystyret i dag møtes for å vedta budsjettet for neste år, er det duket for julefred og harmoni mellom Høyre og Arbeiderpartiet.

Både før, under og etter valgkampen i 2003 har Høyre kraftig kritisert Ap, ikke minst for manglende økonomistyring.

Men det var før. Nå har de inngått samarbeid om neste års budsjett.

I en internt e-post får derfor bystyrerepresentantene til Høyre klar beskjed fra gruppeleder Hilde Onarheim om å behandle partiets nye venn pent:

«Og husk — mild tone til Ap - ikke noe negativt - avstemming skjer IKKE før ETTER debatten», skriver Onarheim som avslutning på e-posten, som ble sendt ut ti minutter før Onarheim & Co. presenterte budsjettavtalen med Ap fredag.

— Arbeiderpartiet er opptatt av at den retorikken Høyre har hatt i to år, der vi gir Ap skylden for underskuddet. Og vi er blitt enig under forhandlingene om at vi skal slutte med slike ting, sier Onarheim til BT.

Det nye vennskapet skaper tilsynelatende ingen såre følelser hos Høyres gamle partner, Frp.

— Det er jo litt søtt, sier gruppeleder Liv Røssland, nå vi spør om ikke det er hyggelig at Høyre har funnet seg en ny venn.

— Til og med venner som de ikke er sikker på er venner, skjønner jeg, fortsetter hun.

Følsom eiendomsskatt

Spørsmålet om eiendomsskatt er ett punkt i avtalen med Ap der Høyre kan vente seg kritikk fra Frp om venstreavvik.

Frp fikk i fjor byrådet med på å stanse iverksettingen av nye, mer markedsbaserte takster for eiendomsskatt, det såkalte retakseringsprosjektet. Prosjektet vil gi kommunen rundt 80 millioner kroner mer i eiendomsskatt hvert år, noe som skal komme fra de områder av byen som i dag ikke har eiendomsskatt i det hele.

Budsjettavtalen med Ap gjør at prosjektet nå blir startet igjen. Byrådet skal legge frem en sak i løpet av 2006, «som vil kunne danne grunnlag for gjennomføring av retakseringsprosjektet fra 01.01.2007», som det heter i avtalen.

Onarheim legger spesielt stor vekt på denne saken i e-posten, og serverer bystyrerepresentantene følgende motgift mot Frps kritikk:

«Det (at byrådet skal legge frem en sak Red. mrk.) betyr IKKE at eiendomsskatt øker - det er det opp til politikerne å bestemme når sak kommer frem til bystyret».

Et nytt lite drama

Onarheim selv sier hun med formuleringen mener det ikke er sikkert at kommunen vil ta inn mer eiendomsskatt gjennom retakseringsprosjektet.

— Når vi utvider det geografisk, betyr det at en tvert imot kan redusere eiendomsskatten totalt, sier hun, og viser til at Høyre har programfestet å redusere eiendomsskatten.

Aps gruppeleder Terje Ohnstad er overrasket over Onarheims formuleringer om at eiendomsskatten ikke skal øke.

— Det synes jeg virker veldig merkelig. Det er en åpenbar misforståelse i forhold til det vi vedtok i 2003, sier Ohnstad, med referanse til da retakseringsprosjektet opprinnelig ble vedtatt.

Han vil ta opp saken med Onarheim når de møtes i dag, for å se om Høyre nå går tilbake på dette punktet i avtalen.

Han viser til at det i avtalen står at retakseringsprosjektet skal «øke muligheten for investering i økonomiplanperioden». Det betyr økte skatteinntekter, slik Onarheim og hans parti forstår det.

— Hvis de er uenige i det, vil jeg konfrontere henne med det i morgen, sier Ohnstad.

Svaret fra Onarheim er at de ikke her har forpliktet seg til å øke inntektene fra eiendomsskatten.

— Nei, vi får en sak på det. Da blir det opp til de politiske partiene hvordan de vil løse problemet, sier hun.