— Vi vil være forsiktige med å si at Bergen er blitt en farlig by, men det har skjedd mye i det siste. Derfor råder vi nå kvinner til ikke å gå alene på mørke, øde plasser. Kvinner bør gå flere sammen når det er mørkt, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen.

Ny kvinne antastet

Voldtekten på Møhlenpris natt til søndag er den fjerde voldtekten på åpen gate på tre uker her i byen.

I tillegg har det vært to voldtektsforsøk, en episode av det politiet kaller seksuell handling uten samtykke og et tilfelle av blotting.

Til sammen har det altså skjedd åtte ulike seksualforbrytelser i Bergen de siste tre ukene.

Løp da kvinnen skrek

I 02-tiden natt til søndag skal en fremmed mann plutselig ha tatt en kvinne i armen idet hun passerte den nedlagte videobutikken på Danmarks plass.

Han skal ha dratt henne inn på parkeringsplassen ved Ny Krohnborg skole, og presset henne opp mot et gjerde.

— Det var opplagt for kvinnen at han hadde ereksjon, og hun skrek voldsomt. Mannen ble trolig redd av skrikene, og løp fra stedet. Hun klarte ikke å få med seg hvilken retning han løp, forklarer Lian Mathiesen.

Politiet er ikke nær en løsning i noen av voldtektssakene, og er bekymret over utviklingen.

— Det har det vært mange episoder nå som vi gjerne skulle vært foruten, sier politioverbetjenten.

Nå lurer politiet på om det kan være sammenheng mellom noen av sakene.

— I begge tilfellene i helgen var det snakk om en mørk mann på omkring 25-30 år. Dessuten passer det jo med tiden. Han kan ha vært på Danmarks plass i 02-tiden, og på Møhlenpris mellom 03.30 og 04.30, sier Lian Mathiesen.

I begge disse tilfellene var det snakk om en mørk, relativt liten mann.

— Dessuten har vi omtrent den samme beskrivelsen fra offeret i et voldtektsforsøk 27. august på Holbergsallmenningen, og et forsøk i Fosswinkels gate 19. august, sier Lian Mathiesen.

- Meld fra om rare menn

Hun oppfordrer kvinner til å melde fra om fremmede menn som oppfører seg merkelig og gjør seksuelle tilnærmelser uten samtykke.

— Jeg mener ikke at de skal melde fra om enhver fullemann som gjør dumme ting, men hvis det oppstår situasjoner der kvinner føler seg utrygge, bør de melde fra til politiet, sier Lian Mathiesen.

For politiet handler dette om at de trenger hjelp i etterforskningen for å finne voldtektsforbryterne.

— Hvis en kvinne opplever noe ubehagelig med en fremmed mann, kan dette kanskje være en av gjerningsmennene vi er på jakt etter. Da kan opplysningene være verdifulle, sier Lian Mathiesen.

Hun synes det er trist at hun nå ser seg nødt til å advare kvinner mot å gå alene.

— Kvinner skal kunne ferdes fritt i Bergen sentrum til enhver tid, men hvis man ønsker å forebygge slike hendelser, er det ikke annet å gjøre enn å være forsiktig. Dessverre er det en del menn der ute som ikke skjønner hvor grensene går. De episodene som har skjedd er selvfølgelig helt forkastelige, sier Lian Mathiesen.

Deisz, Ørjan