Det var lørdag ettermiddag at en 30 år gammel kvinne segnet om i Nygårdsparken. Hun ble tatt vare på av forbipasserende som forteller at kvinnen var skadet og veldig redd. Kvinnen hadde en kort samtale med politipatruljen på stedet.

Hun forklarte at hun var blitt voldtatt, og at det dreide seg om fem gjerningsmenn hun ikke kjente.

Tirsdag skal byrådsleder Monica Mæland møte politiet i et politirådsmøte.

Jeg reagerer med forferdelse. Voldtekt er en av de verste forbrytelsene man kan utsettes for

— Jeg kommer til å be politiet øke innsatsen i parken, slik vi selv har gjort med å sette inn en vekter, sier hun.

Forferdet byrådsleder

Mæland reagerer sterkt på den anmeldte overgrepssaken lørdag. En kvinne har forklart at fem menn skal ha voldtatt henne midt på lyse dagen, like ved Nygårdsparken.

— Jeg reagerer med forferdelse. Voldtekt er en av de verste forbrytelsene man kan utsettes for. Denne hendelsen og den generelle utviklingen vi har sett i vår og i sommer er bakgrunnen for at jeg vil be om at politiet øker innsatsen, sier Mæland.

Hun legger til:

— Vi har vært enige om at den åpne russcenen skal bekjempes, og har et fortløpende tverrfaglig arbeid om dette.

Politimester i Bergen, Geir Gudmundsen, sier til BT at Hordaland politidistrikt har fokus på Nygårdsparken og den kriminaliteten som skjer i tilknytning til den åpne russcenen.

— Politiet samarbeider tverretatlig med andre aktører for å få en løsning. Nygårdsparken vil også være tema på tirsdagens møte i politirådet, skriver Gudmundsen i en tekstmelding til BT.

- Kniv, sabel, pistol

Da BT besøkte Nygårdsparken søndag kveld, var stemningen rolig. Etter hvert som det voldsomme regnværet ga seg kom det flere mennesker til, men langt færre enn det var dagen før. En mann på vei ut av parken advarer BT-fotografen mot tyver som kan stjele kameraet.

Han forteller at han heter Erik Johannessen, og mener det er uvanlig få mennesker der til å være en søndag kveld. Han synes også miljøet har endret seg mye i parken.

— Miljøet er pill råttent nå. De siste fire årene har det blitt mye verre, men siden i fjor sommer har de eksplodert. Nå er det mye flere våpen, kniv, sabel, pistol, sier Johannessen.

En ung kvinne, som ikke vil oppgi navnet sitt, forteller at hun føler seg utsatt i parken, og liker ikke å være der spesielt etter at det er blitt mørkt. Flere av dem som var der i går hadde ikke hørt om den anmeldte voldsepisoden dagen før.

Menneskene i parken setter pris på vekteren som går rundt der fra klokken 12 på dagen til 20 på kvelden. Det er en ordning sosialbyråd Hilde Onarheim innførte for en måned siden.

Tror ikke på løsninger

Erik Johannessen mener forholdene ikke kan bedres.

— Problemet kan ikke løses. Det kan bare flyttes. Rydder de opp i parken, spres det til Korskirken, eller til Torgallmenningen, sier han.

Blant dem som oppholdt seg i parken søndag kveld var det mange som så svært unge ut. En selger forteller at det er en kodeks om ikke å selge til noen yngre enn 18 år.

— 15-åringer hives rett ut av parken, sier Johannessen.

Ville ikke avhøres

Et nytt vitne meldte seg søndag kveld for politiet.

— Det dreier seg om et tidspunkt som ligger litt etter den angivelige voldtekten. Det gjenstår å avhøre henne for å høre om hun har interessante opplysninger, sier politiadvokat Duc Van Nguyen i Hordaland politidistrikt.

Da politiet dro til fornærmedes bopel i går ettermiddag, ville hun ikke forklare seg om hendelsen. Kvinnen utdypet ikke hvorfor overfor politiet. Dermed hadde politiet søndag kveld ikke funnet det nøyaktige åstedet for den anmeldte voldtekten.

— Vi har sikret oss overvåkningsbilder fra området rundt Høyteknologisenteret og VilVite-senteret, sier politiadvokat Duc Van Nguyen i Hordaland politidistrikt.

- Avhengig av forklaring

Første prioritet for politiets etterforskere mandag, er å få kvinnen i tale. Hittil har hun ikke villet samarbeide med politiet.

— Det er ikke førstegang vi opplever at en person nekter å gi opplysninger til politiet. Men vi erveldig avhengig av fornærmedes medvirkning i saker som denne, sier politiadvokat Janne Heltne i Hordaland politidistrikt.

Kvinnen skal ikke ha fast bopel i Bergen, og er opprinnelig fra en annen del av landet.

Politiet vil mandag også gjennomgå videoene fra det aktuelle tidsrommet.

De skal i tillegg ta stilling til om det nye vitnet skal avhøres.

— Da er etterforskere fra vold og sedelighet tilbake på jobb, så de overtar, sier Nguyen.

Han ber eventuelle vitner melde seg.

RYSTET: Byrådsleder Monica Mæland.