Tidligere torsdag ba statsadvokat Hordnes om henholdsvis fem og fire års fengsel for de to bergensmennene som er tiltalt for å ha voldtatt en 20 år gammel kvinne ved DNS i fjor sommer.

Kaj Wigum representerer 24-åringen som er utpekt som den som gjennomførte selve handlingen.

— Min klient må frifinnes, sa forsvareren på rettens siste dag.

Hans kollega, Egil Jordan, la ned en identisk påstand for 24-åringens to år yngre kamerat og medtiltalte.

- Minst to sider

Wigum innledet sin prosedyre med å si at han ikke finner grunn til å betvile at kvinnen har opplevd situasjonen som en voldtekt.

— Men denne saken har minst to sider. Min klient har ikke opplevd dette som en situasjon der han har trengt seg på, brukt makt, eller utnyttet hennes beruselse, sa Wigum.

Han brukte noe tid på den mye omtale overvåkingsfilmen, som ble avspilt gjentatte ganger i retten tirsdag denne uken.

- Aktor tar feil

Statsadvokat Benedicte Hordnes mener filmen støtter opp under kvinnens forklaring, og at det tydelig kommer frem at det ikke er tale om frivillig sex.

Wigum er uenig.

— Aktor tar feil når hun mener at filmen i seg selv viser en overgrepssituasjon, sa han, og ba retten se for seg følgende:

— Hvis du blir bedt om å se denne filmen, uten å ta i betraktning sakens øvrige bevis, vil man neppe kunne trekke den konklusjon at den viser en voldtekt, sa forsvareren.

Viste til meldinger

I dagene etter hendelsen i august i fjor, sendte de tiltalte flere tekstmeldinger til hverandre.

Wigum viste spesielt til én av disse meldingene, som 24-åringen sendte til sin kamerat etter at saken ble kjent i mediene.

«(..) Jeg har aldri brukt makt i seksuelle handlinger. Det kan ikke ha skjedd heller. Husker ikke at det har skjedd noe seksuelt.», skrev han til 22-åringen.

— Hvis han da skal ha opplevd at han brukte makt mot kvinnen, hvorfor skriver han da som han gjør i denne tekstmeldingen, spurte Wigum, før han oppsummerte:

— Man kan ikke se bort fra at tiltalte har opplevet dette som en frivillig handling. Derfor må han frifinnes for anklagene om straff, sa Wigum.

Ser ikke medvirkning

24-åringensto år yngre kamerat er tiltalt for å ha medvirket til voldtekt, vedat han bar kvinnen ved teaterbygningen, samt skal ha holdt henne fast menseldstemann gjennomførte det aktor mener er et overgrep.

Begge disse situasjonene er fanget opp av overvåkingskameraer ved DNS, og har blitt avspilt for retten.

— Jeg ser at han har armen sin på fornærmedes rygg i noen sekunder, samt legger hånden i hennes nakke. Dette er ikke bevisste handlinger, sa Jordan, og viste til at hans klient var veldig beruset.

- For strengt

Aktor la ned påstand om fire års fengsel for 22-åringen tidligere torsdag.

Den påstanden er for streng, mener advokat Jordan.

Forsvareren viste blant annet til at graden av medvirkning er forholdsvis beskjeden, at hans klient er tidligere ustraffet, samt at det ikke er brukt vold.

Jordan antydet at en straff i underkant av tre års ubetinget fengsel ville være mer riktig dersom 22-åringen skulle bli funnet skyldig.