Å sette opp busser nattestid på strekninger man vanligvis vil gå eller ta taxi, er et konkret tiltak mot voldtekt, sier Jette Christensen.

— Det ville gitt en offentlig tilstedeværelse i områder nattestid som ellers er folketomme.

Krever mer

Christensen har ingen tro på at politiet alene kan forebygge voldtekter.

— Dette er et problem som krever en bred tilnærming, sier hun og viser til

samarbeidet som er iverksatt i Stavanger.

— Der gikk politiet sammen med kommunen, utelivsbransjen, taxinæringen, frivillige organisasjoner, og andre om å utarbeide en felles stategi for forebygging av overfallsvoldtekter, sier Jette Christensen, .

Vil ha tiltak

I dag sendte hun en interpellasjon til partifelle og justisminister Knut Storberget hvor hun stiller et spørsmål som egentlig er rettet til byrådene i Bergen og Oslo: ”Hva skal til for å få lokalpolitikere til å lyse opp parker, få til mer offentlig bevissthet, og rydde i busk og kratt i kveld?”

— Jeg vil ha tiltak nå. I helgen. Jeg vil ikke lese om nye voldtekter i avisene på mandag. Vi trenger akutt handling. Hva skjer i kveld, hva skal byrådene gjøre for å hindre at det skjer en voldtekt i kveld, spør hun og presenterer sine svar på eget spørsmål.

— Voldtekt skjer der det er mørkt og der det går an å gjemme seg. Sett inn lyspærer der de er gått, sett opp lys der det ikke er lys, rydd bort busker og kratt hvor man kan gjemme seg, sett opp sentrumsbusser, fyll gatene med lys og folk, sier Christensen.

Ber alle bidra

Hun ber i tillegg alle som beveger seg ute i det offentlige rom bidra. Alle som jobber eller er på byen må være oppmerksomme.

— Voldtekt stjeler tryggheten vår. Jeg skal til Bergen i helgen. Jeg vil være trygg der jeg går.

- Frekt

Politisk nestformann i Hordaland FpU, Tristan Dupré, mener det er frekt av Christensen å be byrådet om å sette inn store tiltak mot voldtekt.

— Det er ingen tvil om at det er Arbeiderpartiet som har justisministeren som må ta tak i dette. Vi trenger mer politi fremfor å be byrådet bruke store summer på tiltak som bybusser, sier han.

Han reagerer også på interpellasjonen til Christensen.

— Hun spør hvordan Storberget kan få lokalpolitikerne til å få øynene opp for problematikken. Det synes jeg er hårreisende. Det er justisministerens ansvar å øke antall politi i gatene, ikke å gi lokalpolitikerne et spark bak, sier han.

Dupré er imidlertid enig i at byrådet også må ta ansvar i kampen mot voldtekter.

— Byrådet bør og skal sette inn tiltak, som å øke belysningen. Men jeg synes Ap bør ligge lavt i debatten om voldektspolitikk, sier han.

- Så gjør noe da

Christensen blir oppgitt over kritikken.

— Helt alvorlig. Dette må vi slutte med. Vi må slutte å snakke om hvem som skal gjøre noe, og heller gjøre noe, sier hun.

Stortingsrepresentanten sier det er klart at regjeringen må jobbe videre med å utdanne mer politi, og faktorer som holdningsskapende arbeid.

— Men når det gjelder strakstiltak så er det bare byene som kan gjøre noe. Mener Dupré at regjeringen skal øremerke penger til å bytte ut lyspærer, spør hun.

Istedenfor å ringe avisen for å kritisere henne, mener hun Dupré bør bruke tid på å rydde opp i problematikken.

— Jeg ser han mener byrådet skal øke belysningen i senturm. Hva betyr det? Hvor mye penger skal det brukes, og når?