• Dette var så bestialsk planlagt og gjennomført at det hever straffen, sier statsadvokaten.

Statsadvokat Jan-Inge Raanes ba i sin prosedyre fredag om åtte års fengsel for Oswaldo Jose Machado Dos Santos.

— Utgangspunktet i en slik sak er ni års fengsel, men jeg mener dette var så bestialsk planlagt og gjennomført at det hever straffen, sier Raanes.

Grunnen til at han likevel ber om bare åtte års fengsel, er at Dos Santos hele tiden har erkjent at han forsøkte å drepe hotelldirektør Erik Fleischer Tønjum på Fleischer's Hotel.

Ville kutte hodet av sjefen

Torsdag forklarte brasilianeren seg detaljert i Nordhordland tingrett om hvordan han planla å kutte hodet av sin tidligere sjef med kniv.

På tross av hans sjokkerende beskrivelse av planleggingen og gjennomføringen av angrepet, sier statsadvokat Raanes at det aldri har vært noen tvil om at Dos Santos er strafferettslig tilregnelig.

— Jeg kan ikke se at det på noe tidspunkt har vært noe grunnlag for undersøkelse av hans psykiske helse.

Fredag forklarte de siste vitnene seg i retten. Rettsmedisiner Inge Morild slo fast at kuttet Tønjum fikk i halsen som følge av angrepet, lå svært nær vitale pulsårer.

En krimtekniker forklarte seg også om blodspruten som ble funnet på veggene fra kontoret til Tønjum og ut av hotellet. Den sprutende blødningen oppstår når man begynner å bevege seg etter å ha fått blødning i en arterie.

Dos Santos' forsvarer Miriam Grimstad ba retten dømme ham på mildeste måte.

I RETTEN: Hotelldirektør Erik Fleischer Tønjum og bistandsadvokat Line Hvidsten Ingebrigtsen.
RUNE MEYER BERENTSEN

— Ville skjerme kollegaene

Torsdag viste Tønjum frem arret han har på halsen etter angrepet.

Bistandsadvokat Line Hvidsten Ingebrigsten fremmet erstatningskrav på vegne av Tønjum på 200.000 kroner, basert på de fysiske og psykiske skadene Tønjum er påført.

Dos Santos forklarte torsdag at det var da han ble kjent med at hans tidligere sjef fremmet erstatningskrav, at han bestemte seg for å stå frem i media med saken. Før det ønsket han å skjerme sine kollegaer fra den negative publisiteten, fortalte han.

Dom i saken ventes onsdag.