• Han har vært der. Han har gjort det. Bevisene er overveldende, sier aktor Gert Johan Kjelby om den drapstiltalte 19-åringen.

Tirsdag er siste dag i rettssaken der en 19 år gammel mann er tiltalt for drap og voldtekt av Hilda Feste (98).

Aktor Gert Johan Kjelby ber om 21 års fengsel for osingen.

— Han har utført drapet for å hindre at han skal bli gjenkjent og straffet. Bevisene er nokså overveldende når det gjelder hva som har skjedd første nyttårsdag, sa Kjelby i sin avslutningsprosedyre tirsdag.

De fellende bevisene

Så gikk aktor gjennom de krimtekniske bevisene:

  • Hans finger- og håndflateavtrykk i Hilda Festes blod på åstedet.
  • Tiltaltes skoavtrykk både rundt avdøde og i fluktruten ut av leiligheten
  • Hans DNA på innsiden av Festes bukse. Hennes blod flere steder hjemme hos tiltalte.
  • Isolert sett er disse bevisende fellende. Med mindre man kan peke på en rimelig og fornuftig forklaring. En slik alternativ forklaring blir etter mitt syn både oppkonstruert og sterkt hypotetisk, sa han.

Bakgrunn: Tidslinje for Os-drapet

Merkelig at han ikke husker

19-åringen har hele tiden hevdet at han ikke husker noe fra timene rundt drapet, og at han ikke kan ha utført en så grusom handling.

Den forklaringen er ikke god nok, mener aktor.

— Sakens beviser viser, minutt for minutt, at han har hatt tid og anledning til å utføre dette. Det blir merkelig å argumentere med at han ikke kan ha gjort det, når han faktisk har stemplet håndflaten sin på åstedet. Han har vært der. Han har gjort det, sa Kjelby.

Hvordan går det an?

Etter å ha brukt de første 20 minuttene på å gå gjennom sakens faktum, antydet aktor at han like gjerne kunne ha avsluttet.

— Jeg kunne ha stoppet her. Men denne saken handler for mange om å komme nærmere en forklaring på hvordan en så ung mann kan utføre en så ekstrem handling mot en gammel kvinne, sa Kjelby, før han gikk inn på det han mener er et vesentlig spørsmål:

— Tror vi tiltalte når han sier at han ikke husker?

- Sosialt selvmord å innrømme

Han viste til flere momenter han mener taler mot, blant annet det at 19-åringen ikke drakk så voldsomt mye den kvelden, bare 2-5 glass utblandet sprit.

Kjelby mener tiltalte aldri vil kunne erkjennne det han er tiltalt for, rett og slett fordi det vil innebære et karakterdrap på seg selv.

— Alt annet enn å påstå total hukommelsesvikt vil innebære sosialt selvmord. Han vil aldri, aldri erkjenne at han har drept og voldtatt en 98 år gammel kvinne, sa aktor.