bt.no omtalte onsdag hendelsen hvor to barn forsvant ut fra området til Tryllefløyten Steinerbarnehage på Paradis. Styrer Bodil Skadberg la deler av skylden på foreldrene.

— Barna forsvant etter at noen av foreldrene hadde glemt å lukke porten inn til barnehagen. Dette er et stort problem for oss, sa Skadberg, som har 16 års erfaring fra ulike barnehager.

Hun utdyper kritikken:

— Det skjer ofte når foreldrene møter hverandre i porten, og blir stående og holde i porten mens de prater. Da ser vi gjerne at et lite nysgjerrig barn slipper ut mot veien. Det er kritisk, presiserer Skadberg.

Hun har jobbet i mange andre barnehager før hun ble styrer i Tryllefløyten barnehage i august i år. Problemet var det samme overalt.

— Det har alltid vært et problem at vi er nødt til å minne foreldrene på dette.

Nå har barnehagen hengt opp et skilt som forteller at porten må være lukket til enhver tid. Hun håper dette vil bedre situasjonen.

— Vi er ansvarlig for barna når de er i barnehagen, men vi er helt avhengig av at foreldrene samarbeider. Å åpne porten er en risikofaktor, og de må sørge for at den blir lukket igjen, sier styreren.

Enhver som besøker barnehager må være så ansvarlige at de skjønner dette. Det burde ikke være nødvendig med en pekefinger

Stig Børge Svendsen, Mulesvingen barnehage

Verst i begynnelsen av året

En ringerunde bt.no har gjort, viser at flere andre barnehager sliter med det samme problemet.

— Å huske å lukke porten er noe av det første vi forsøker å prente inn hos foreldrene. Men jeg kan bekrefte at foreldrene ikke alltid husker dette, sier administrerende direktør Cathrine Haugen i Vappus-barnehagene.

Hun sier det først og fremst er et problem i begynnelsen av året.

— Vi har et foreldremøte tett opp under oppstart hvor vi repeterer slike ting. Dette er et kjempeviktig bidrag fra foreldrene som vi er helt avhengige av for å kunne ivareta barnas sikkerhet, sier Haugen.

- Som personale er vi rådløse

I Mulesvingen barnehage i Sandviken har åpne porter blitt tatt opp som et problem.

— Skal vi klare å ivareta barnas sikkerhet, er vi avhengig av at foreldrene lukker porten når de kommer og går. Selv om det skjer sjelden, så er det et problem når det skjer, sier styrer Stig Børge Svendsen.

Han tror foreldrene ofte ikke tenker over hvor viktig dette er for eget og andre barns sikkerhet.

— Enhver som besøker barnehager må være så ansvarlige at de skjønner dette, det burde ikke være nødvendig med en pekefinger. Som personale er vi ganske rådløse når foreldrene ikke følger opp. Vi skal gjøre en jobb i forhold til barn, og kan ikke ha vakter ved porten.

Glemmes under henting

  • Det hender jo at porten står åpen, sier Inger Karin Warberg, styrer i Sædalen barnehage.

Med 174 barn er dette en av de største barnehagene i Bergen. Hun sier det først og fremst er i hentesituasjoner på ettermiddagen at porten kan bli glemt.

— Det kan være fort gjort at noen stikker ut, så det er absolutt veldig viktig at foreldrene husker det. Men problemet er ikke stort og vi har aldri mistet et barn, understreker Warberg.

På Haukedalsmyra Kanvas-barnehage på Ulset har ledelsen sendt ut strenge meldinger til foreldrene når de har oppdaget porter som ikke har vært lukket igjen. Det har virket.

— Foreldrene er nå kjempeflinke, sier leder Ruth Landro.

Blir porten lukket i din barnehage? Del gjerne dine erfaringer nedenfor.