ANDREAS GRIMSÆTH OG NTB

Legene ved Gemelli-sykehuset i Roma har laget et kutt i pavens (bildet) hals inn til luftrøret. Inngrepet, som kalles trakeotomi, varte en halvtime, ifølge det italienske nyhetsbyrået AGI.

Katolske kirkeledere anmodet i går om å be for mannen som i 26 år har vært det religiøse overhodet for 1,1 milliarder mennesker.

Bønn i St. Paul

I St. Paul kirke ble oppfordringen fulgt da noen av Bergens katolikker var samlet til messe i går kveld.

— Selvfølgelig ber vi for ham, sier Annette Myre Jørgensen. - Vi ber alle for ham. Han har overlevd mer enn de fleste på grunn av sin enorme styrke. Han holder taler i 40 grader fordi han er så opptatt av å si det han har å si.

— Vi ber alltid for paven, men i dag la jeg til en ekstra for ham, sier prest Bruno Semple i St. Paul kirke. Han ledet kveldsmessen i går, men er ikke bekymret for paven.

— Pave Johannes Paul II er en viktig del av hva vi har gjort de siste 28 årene, men om han dør endrer ikke det noe ved vår tro. Jeg er egentlig ikke bekymret for sykdommen hans, sier Semple, presten i Norges nest største katolske menighet.

Innlagt i all hast

Den 84 år gamle paven ble tidligere på dagen i all hast innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma. Tidligere i februar var han innlagt i over en uke som følge av pusteproblemer knyttet til en influensa. Paven har nå fått et tilbakefall.

Den første legebulletinen om 84-åringens tilstand er ventet fredag morgen, opplyser Vatikanets talsmann, Ciro Benedetti.

Vitner som så paven ankomme Gemelli-sykehuset, forteller at han var bevisst og virket rolig. Han skal også ha vinket til noen av tilskuerne.

Ifølge kilder i Vatikanet skal paven i tillegg til pustevansker ha hatt feber. De betegner situasjonen som alvorlig.

Spesialistbehandling

Paven ble sendt til Gemelli-sykehuset i Roma for «spesialistbehandling og ytterligere undersøkelser», opplyste en annen talsmann for Vatikanet, Joaquin Navarro-Valls.

— Jeg ber det religiøse samfunn - alle menigheter, klostre, enkeltpersoner og familier - om å be til Gud om å bevare Den hellige far i hans oppdrag, til beste for Roma, Kirken og menneskeheten, sa lederen for Italias biskoper, kardinal Camillo Ruini.

Johannes Paul II, som blir 85 år i mai, tilbrakte tidligere denne måneden ti dager på det samme sykehuset, da han ble innlagt med akutte luftveisproblemer.

Vatikanet opplyste tidligere i uken at paven har vært på bedringens vei, og han har blant annet holdt audienser og hilst pilegrimer på Petersplassen.

Paven skulle ha deltatt på et møte torsdag, men dukket ikke opp. Det er første gang i pavens tid som kirkens overhode at dette har skjedd.

Kortere pilegrimshilsen

Flere tusen pilegrimer kunne onsdag se en fjernsynsoverført hilsen fremført av en hes pave fra leiligheten sin i Vatikanet. Legene var før hilsenen bekymret for et mulig tilbakefall av influensaen.

Men selv om paven hadde dårlig stemme, klarte han som vanlig å hilse pilegrimene på både engelsk, fransk, tysk, spansk, italiensk og polsk. Han talte imidlertid bare i 25 minutter, mens slike pilegrimshilsener normalt kan være opptil 90 minutter lange.

Paven lider også av Parkinsons sykdom og revmatisme. Kritikere har ymtet frempå at han bør abdisere og slippe til yngre krefter.

KVELDSMESSE MED BØNN: St. Paul kirke i går kveld - menigheten i bønn for den aldrende og syke paven.<br/>Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN