Den dramatiske økningen i forurensning den siste uken vil ikke føre til restriksjoner på bilkjøring eller fyring, så lenge situasjonen ikke forverrer seg ytterligere.

Hold deg under dynen

— Vi overvåker situasjonen fortløpende, men for øyeblikket er det ikke aktuelt med så drastiske tiltak. Det ser ut til at luftkvaliteten er stabil, sier Johnsen, som er byråd for miljø, byutvikling og tekniske tjenester.

Han håper folk frivillig vil bruke bilen mindre og utsette fyringen til det er høyst nødvendig. I en tid med strømkrise er det umulig for byråden å be folk gå over til elektrisk kraft. Miljøbevisste bergensere må derfor kle seg varmt eller holde seg under dynen.

— Det er utrolig mye vi kan gjøre selv. Jeg vil sterkt oppfordre folk til å la bilen stå disse dagene. Like viktig er det at folk venter i det lengste med å fyre i ovnen. Helst bør slik fyring foregå om kvelden, formaner Johnsen.

Aller verst i helgen

De siste dagers målinger av svevestøv understreker det seniorforsker Dag Tønnesen ved Norsk institutt for luftforskning sa til BT i går - at vedfyring utgjør en større belastning enn biltrafikk på kalde, tørre dager. Den høyeste konsentrasjonen av svevestøv ble nemlig målt søndag ettermiddag, da grensen for "svært forurenset" ble passert.

— I helgene er folk hjemme og vil kose seg med fyr på peisen. Vi ber folk tenke seg om de virkelig trenger varmen, sier Johnsen.

Mandag kom konsentrasjonen av både svevestøv og direkte utslipp fra biler (nitrogendioksid) opp i "mye forurenset". Under slike forhold blir astmatikere og personer med hjerte- og lungelidelser oppfordret til å unngå lange opphold utendørs.

- LA BILEN STÅ: Byråd Nils Arild Johnsen ber bergenserne ta hensyn til luftforurensningen.
FOTO: ANDREA GJESVANG