— Hvor er solidariteten mellom de uønskede gravide og de ufrivillige barnløse? spør KrF-politiker Kjell Ingolf Ropstad i et innlegg på bloggen sin.

Han mener det er et tankekors at det gjennomføres 15.000 aborter i året i Norge, samtidig som det er en kø av par som venter og venter på å bli foreldre.

— Dersom bare fem prosent av de som planlegger abort velger adopsjon i stedet, ville det ikke vært noe særlig kø på å få adoptere, sier Ropstad til Bergens Tidende.

- Mener du at ufrivillig gravide skal adoptere bort barnet i sympati med dem som ikke kan få barn?

— Jeg mener at noen av dem som ønsker å ta abort, ville valgt å bære frem barnet for så å adoptere det bort til norske barnløse, dersom dette var et alternativ. Det er det ikke i dag, sier KrF-kandidaten.

Latterliggjøres

Ropstad mener det burde legges til rette for å adoptere bort barn som et alternativ.

— Det var 528 adopsjoner av barn under 3 år i 2010, og 15.000 aborter. Det betyr at hvis fem prosent velger adopsjon, vil 750 barn bli født, sier han.

Han mener fokuset bør være på barnet og ikke foreldrene.

— Foreldre har ikke rett på barn, men barn har rett på foreldre. Det burde gis informasjon om adopsjon som en valgmulighet. Det gjøres ikke i dag. Norge bør ha en målsetning om å øke dette antallet betraktelig. For mange ufrivillige barnløse vil det være den største gaven de kan få.

- Respekt for kvinnekroppen

«Hvor er KrFs respekt for kvinnekroppen? Nå ber Kjell Ropstad i KrF ufrivillig gravide vise solidaritet med de barnløse og ikke ta abort» repliserte Anniken Huitfeldt på Twitter.

Ropstad mener det ikke handler om kvinnekroppen.

— Jeg ønsker å kritisere systemet og ikke den enkelte kvinnes valg. Poenget mitt er at jeg tror noen kvinner heller ville valgt adopsjon hvis systemet hadde lagt til rette for dette som en mulighet. Det latterliggjøres av regjeringen og det synes jeg er dumt, sier Ropstad.

- 9-måneders solidaritet

Diskusjonene på sosiale medier raser etter Ropstads blogginnlegg.

«Og hvor er APs respekt for bittesmå menneskespirer? Er og blir vrient å hevde at abort bare handler om en kvinnes kropp», skriver Espen Ottesen i en Twitter-melding.

«Jammen, tror du ikke at folk vet at adopsjon er en mulighet? Det jeg reagerer på er 9-måneders solidariteten din», skriver Høyres Torbjørn Sølsnæs.

Et godt alternativ

Fjerdekandidat for Krf i Bergen, Rebekka Rossland, støtter forslaget fullt ut. Hun ser ikke at forslaget kan påføre skyldfølelse for at noen er ufrivillig barnløse.

— Vi må få alternativer til abort inn i seksualundervisningen i skolen, da også adopsjon. Helsesøstre og andre rådgivningstjenester må oppfordre de gravide til å vurdere adopsjon.

Rossland etterlyser mer arbeid for å få ned aborttallene.

— Det er skremmende at 25 prosent av alle de som skulle blitt født, ikke blir det. 1 av 4 tar abort, og det må vi gjøre noe med. Veldig mange som ønsker barn, kan ikke kan få det. Jeg tror løsningen kan ligge her.

- Tror du noen kvinner kan oppleve det som en belastning å bære frem et barn de ikke ønsker?

— Det er selvsagt problemer knyttet til dette, og for mange vil det sikkert være vanskelig å bære det frem. Men det er likevel viktig at folk oppmuntres til å bære frem barnet. Dennesaken er vanskelig, men jeg ønsker en abortdebatt der barnet står mer i fokus.

Synspunkter på saken? Si din mening her.

FÅR KRITIKK: «Hvor er KrFs respekt for kvinnekroppen? Nå ber Kjell Ropstad i KrF ufrivillig gravide vise solidaritet med de barnløse og ikke ta abort» er Anniken Huitfeldts svar til Ropstad.
Rebekka.jpg