På Kvamskogen er frivillige mannskap fra Bergen Røde Kors Hjelpekorps i døgnberedskap hele påskeuken. 11 personer pakker redningspulker og forbereder storinnrykk fra opptil 15.000 påsketurister.

— I år kommer påsken så sent at vi har en klar oppfordring til alle som skal ut på skitur på Kvamskogen: Ikke ta sjansen på å krysse vannene, sier Henrik Christiansen, vaktleder ved Bergen Røde Kors.

Mannskapet har vært ute og testet flere isen flere steder de siste dagene, inkludert Heiavatnet og Fossdalsvatnet som mange ferdes over i påskeferien. Christiansen karakteriserer snarveiene over disse vannene som "glemme-sak".

— Alle må følge de preparerte løypene som går i terrenget. Ikke ta noen sjanser, da er det bedre å gå 200 meter ekstra, sier han.

Vått føre

Årets sene påskehøytid skaper store utfordringer for turglade fjellfolk over hele Vestlandet. De siste ukene har bydd på mildvær og mye nedbør, som gir krøll i skisporet.

— Råtten og våt snø, og utrygg is kan være skummelt så sent på året. I tillegg skal man være ekstra obs på is med overvann ved elver og regulerte vann, sier Bjørn Arild Fjeldsbø ved Røde Kors i Myrkdalen.

Han advarer også mot skispor som krysser myrer, elver, og andre våtområder.

— Vi ber folk være ekstra oppmerksomme der isen på vannet er festet i land. Er vannet tappet ned, så brekker ofte isen opp i disse partiene, sier Fjeldsbø.

Fullt mannskap

Påskeberedskapen hos hjelpekorpsene i Hordaland ligger på opp mot 150 personer totalt, og over 70 snøscootere er klare til å bistå i eventuelle redningsaksjoner.

— Vi har omtrent like mange folk på påskevakt som vanlig, men vi har ekstra mange patruljer ute i terrenget i år, sier Fjeldsbø.

Flere Bergens Tidende har snakket med regner utrygge vann som en av de største truslene mot årets påskeidyll. Lokale frivillige i Norheimsund er utstasjonert på fire forskjellige hytter i området. Disse har døgnbemanning hele påsken. Frode Nygård, administrativ leder hos Norheimsund Røde Kors, sier mildværet har gjort vondt verre.

— I og med at det har regnet så mye, er isen enda mer utrygg enn vanlig, sier Nygård.

Nedtappede vannlagre

Både BKK og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer mot utrygge vann i påsken. I lavlandet på Vestlandet er isen enten borte eller i full oppløsning, og nedbrytingen av sikker is er også i full gang i høyere fjellstrøk. NVE melder at reguleringsmagasinene nå er tappet ned mot et historisk bunnivå.

— I år gir stor nedtapping av magasinene grunn til ekstra aktsomhet, på grunn av lengre skråflater ned mot regulerte vann og mer opprevne kantsoner, sier Knut Kinne i BKK.

BKK advarer spesielt mot vassdragene i Bergsdalen, Fossdalen, Eksingedalen, Matre, Modalen, Takle, Kløvtveit, Haugsdalen, Teigdalen, Samnanger, Tysso, Trengereid og på Osterøy.

Våris med lite bæreevne har en skittengrå farge og tydelig vertikalt mønster, og er ikke avhengig av tykkelse. Mange magasiner har også grunne terskler hvor isen blir svekket ved lav vannstand. Slike områder får nå svekket is tidligere enn i et normalår.

Tips til påsketuren i fhellet? Del dem her.

FIKK ELVEN GJENNOM HYTTEN: Thomas Sellevoll i Bergen Røde Kors Hjelpekorps er i beredskap i påsken. Her hjelper han Svein Nystad på Mødalsseteren med strømtilkobling. Elven har skiftet løp, og går nå gjennom hytten. - Vannet har stått 80 cm høyt inni stuen og flyttet den ene veggen, forteller Nystad.
EIVIND SENNESET