— Vi har ikke helt avgjort hvordan vi skal angripe etterforskningen av denne saken, sier politiadvokat Laila Karin Skeide ved Åsane-politiet.

Ny pågripelse søndag

Tre personer ble lørdag fengslet i fire uker i «flaskebande»-saken. Søndag kveld ble en fjerde pågrepet, en mann tidlig i 40-årene.

Alle fire, to kvinner og to menn, mistenkes for juks med mange tusen panteflasker.

Pantejuksingen dreier seg om en «klippe-og-lime»-metode som er avslørt blant annet på Øyrane Torg i Arna: Flasker som i utgangspunktet skal gi 1 krone i pant, er pålimt ny strekkode som gir panteren 2,50 kroner.

Har kontaktet syv butikker

Mandag hadde politiet vært i kontakt med syv butikker i Arna-området om pantefusk-saken.

— Hovedprioriteten fremover blir å sikre overvåkingsbilder og -video fra butikkene. Vi har fått overvåkingsmateriale fra i hvert fall én butikk. Hva det viser, vil jeg ikke gå inn på, sier politiadvokat Skeide.

Etterforsknings-nøtt

Hvordan etterforskningen ellers skal legges opp, er en liten taktisk nøtt for politiet. Skal de ta beslag i større mengder tomgods, reise rundt i butikkene for å etterforske eller prøve å følge etter tomgodset.

— Vi vil kontakte resirkuleringsfirma for å nøste i omfanget av denne svindelmetoden. Kan flasker som er innlevert til firmaet, eventuelt etterspores, og hva det er mulig å få svar på der.

— Ressursene vi putter inn i etterforskningen, avhenger av hvor stort dette virker å være, sier Skeide.

Arna-butikkene som politiet foreløpig har vært i kontakt med, skal alle ha opplevd økte panteutbetalinger de siste to-tre ukene.

— De aktuelle butikkene i Arna er bedt om å ta vare på tomgods som er kommet inn den siste tiden.

Politiet utelukker heller ikke at saken vil vokse i omfang, ved at de får tips om pantesvindel i flere butikker - også utenfor Arna.

Startet med naske-mistanke

Opprullingen av saken startet, som bt.no skrev i helgen, med at en 45 år gammel mann fra Moldova torsdag ble arrestert i en Rema-butikk på Øyrane Torg.

I en veske hadde mannen - foruten to pakker med laks - tre limstifter og to sitroner. Sjefen på Rema-butikken mistenkte at limstiftene og sitronene var utstyr til å manipulere flaskene med.

Senere pågrep politiet to kvinner som kom til butikken for å spørre etter mannen.

Under fengslingsmøtet i helgen var forsvarerne svært kritiske til politiets grunnlag for å kreve fengsling.

Alle tre har anket

Alle tre nektet straffskyld og har anket kjennelsen. De erkjenner panting, men nekter for etikett-juks.

Lagmannsretten vil trolig avgjøre tirsdag om de tre siktede skal bli sittende eller ikke.

— Det finnes ingenting som knytter disse tre til de manipulerte flaskene som er funnet. Og det er ingenting ulovlig i å pante store mengder flasker, sa den ene forsvareren, advokat Jostein Alvheim, i forbindelse med helgens fengslingsmøte.

Advokat Steinar Berg Yndestad, en annen av forsvarerne i saken, stilte seg undrende til politiets ressursbruk. Han mener dokumentasjon for den påståtte svindelen er helt fraværende.

— Hvor mange etterforskere skal politiet bruke på å gå gjennom disse flaskene, spurte Yndestad lørdag.

Den siste pågrepne i saken, mannen i 40-årene, hadde mandag ettermiddag ikke fått oppnevnt forsvarer, opplyser politiet. De vurderer å be om varetektsfengsling også av ham. Det vil i så fall skje tidligst tirsdag.