• Vi trenger både støttekontakter og folk som kan lage afghansk mat til brannskadde Nauroz Gulandeer Giran og faren hennes.

Det sier Marian Guddal Hansen, leder for Røde kors i Hordaland.

— Lørdag fikk de servert en afghansk suppe med lammekjøtt. Det falt i smak, forteller Guddal Hansen.

— Vi vil gjerne ha kontakt med folk som kan lage afghansk mat. Det er noe de to savner. Vi trenger også flere støttekontakter. Menn som prater flytende afghansk og som kan være sammen med faren, Gulandeer Giran noen timer om dagen, spesielt i helgene, sier Guddal Hansen.

Datteren, brannskadde Nauroz, har fått kvinnelige støttekontakter.

— De prater med henne og leser for henne. Vi prøver å få henne til å glemme smerten. Nauroz prater lett med de som besøker henne, men hun er sliten, legger Guddal Hansen til.

Marian Guddal Hansen ber dem som vil hjelpe om å ta kontakt med henne og Røde kors. De må ikke prøve å kontakte de to på sykehuset.

— De trenger ro. Nå drar forsvarets og UDs folk, og da antar jeg at situasjonen blir litt roligere for dem, legger hun til.

Hva kan andre som vil hjelpe gjøre?

— Andre kan gi penger til brannskadeprosjektet for Afghanistan. Vi har opprettet en egen konto for dette. Det er et prosjekt som særlig retter seg mot kvinner, forteller Guddal Hansen.

Røde kors i Bergen tar ikke i mot klær eller andre ting.

— Vi har ikke noe mottaksapparat for dette i Bergen. Det blir organisert flyfrakt fra Oslo. Der ordne vi med klær til resten av familien. Det går på et militærfly som drar onsdag, opplyser Guddal Hansen.

Naoroz Gulandeer fra Nord-Afghanistan ble fredag tatt med i charterflyet til utenriksminister Jonas Gahr Støre for å fly fra Kabul til Bergen.
Junge, Heiko