I løpet av noen hektiske timer onsdag kveld ble det klart at Høyre har lokket med seg Venstre for å danne et nytt flertall på fylkestinget. Det betyr at Tom-Christer Nilsen (H) tar over som fylkesordfører etter Torill Selsvold Nyborg.

Nyborg la ikke skjul på sin forbitrelse etter forhandlingene strandet, og anklaget Høyre og Frp for å "dolke henne i ryggen".

Halleraker har selv vært med å lede forhandlingene for Høyre. Han reagerer sterkt på påstandene fra den avtroppende fylkesordføreren.

— Dette er ikke noe polititisk maktspill, slik det fremstilles. Dette er et uttrykk for at den politiske makten har forskjøvet seg etter valget, og det må få konsekvenser. Det er derfor vi har demokrati og valg.

Ikke hyggelig

Halleraker påpeker at de fikk nesten 30 prosent av stemmene i fylkesvalget. Det mente de skulle veie tungt i forhold til hvilket parti som fikk sjefsjobben.

— Fylkesordførervervet er ikke noe man fordeler gjennom en hyggelig sammenkomst mellom venner.Han ber Nyborg huske hva som skjedde i 1999.

— Da hadde vi hatt et borgerlig samarbeid i mange år, og inviterte til nytt møte. Det varte i seks og et halvt minutt, før KrF med Torill i spissen for på dør. Vi hørte ikke noe mer før Gisle Handeland (Ap) ringte meg sent på kvelden og sa at de hadde fått en avtale med KrF. Så dette kjenner hun godt til, hun har gjort det to ganger selv.

Den andre gangen Halleraker henviser til er da KrF og Nyborg valgte å droppe samarbeidet med Ap til fordel for Frp og Høyre. Det skjedde for to valg siden.

Krevde respekt

Halleraker sier han visste utmerket godt hva som skjedde i møtene mellom Ap og KrF i går. Han hadde selv kontakt med en person i Ap.

— Vi krevde ikke mye i forhandlingene med KrF. Vi krevde respekt for å ha gjort et strålende valg, og blitt fylkets største parti. Da er det naturlig at vi har fylkesordføreren. Nyborg hadde vært varafylkesordfører i dag om hun bare hadde skjønt det.

At Høyre bedrev skittent spill, avviser han kontant.

— Etter tre møter mellom KrF, H og Frp sa KrF at de ville sondere andre muligheter. Da sa vi at vi kom til å gjøre dette også. Det er ingen som har lurt KrF her, sier Halleraker, som kommer med følgende råd til KrF:

— De kunne nok tenkt litt mer gjennom de demokratiske prinsippene, og tenkt på å gi oss toppvervet etter at vi selv har støttet dem gjennom åtte år.

Skittent spill? Si din mening under!

PA_14092011_fy__011.jpg
PAUL SIGVE AMUNDSEN