— Bergenspolitiet gjør mye bra. Men her har de fått seg en ripe i lakken, sier Jan Arild Ellingsen, som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Han reagerte kraftig da han leste at bergenspolitiet lot være å stoppe en bil som ifølge en informant fraktet et halvt kilo heroin fra Voss til Bergen.

— Det kan ikke være slik at mens politiet har indre uenigheter om hvordan oppgaver skal løses, så får heroinen flomme inn til Bergen. Det fører til økt tilgjengelighet på stoff for mennesker med rusproblemer, mens politiet bare sitter og diskuterer, sier Ellingsen.

- Bekvem?

I går sendte han et skriftlig spørsmål til justisminister Knut Storberget om saken.

— Jeg vil gjerne vite om statsråden er bekvem med det faktum at 0,5 kg heroin havnet i Bergen, selv om politiet kjente til det og kunne ha stoppet forsendelsen, skriver Ellingsen til Storberget.

Han påpeker at befatning med en slik mengde heroin kan medføre lovens strengeste straff, og mener justisministeren bør gi klar beskjed om at politiets opptreden er uakseptabel.

— Hvis det er uenighet innad i politiet, får de ta det oppover i sitt system, i stedet for å sitte med hendene i fanget. Det eneste som er uakseptabelt er at det ikke blir gjort noe som helst, sier Ellingsen.

I tillegg til justisministeren, ønsker han også at politidirektør Ingelin Killengreen tar tak i saken.

Vil ikke kommentere

Justisdepartementets informasjonsavdeling opplyser at Knut Storberget ikke ønsker å kommentere saken overfor BT, siden den er under behandling i Hordaland politidistrikt. Ellingsen vil få skriftlig svar på sitt spørsmål, ifølge departementet.

Heller ikke Ingelin Killengreen ønsker å kommentere saken. Politidirektoratet henviser i stedet til ledelsen i politidistriktet.

Etterretningsavdelingen til politiet skal ha skyldt på manglende ressurser da de sa nei til å ta narkosaken som dukket opp som et tips til en ansatt ved ordensavdelingen.

Ordensavdelingen skal senere ha fått beskjed om at heller ikke de fikk ta saken, fordi det er et mål å finne narkobakmenn, og ikke bare stoppe stoff og kurérer.

- Mangler ressurser

Leder i Norsk Narkotikapolitiforbund (NNPF), Roar Larsen, mener likevel at stoffet burde vært tatt.

— På et generelt grunnlag mener vi det er viktig å bruke ressurser på å ta ut narkotika før det når brukerne. Spesielt er heroin et stoff som kan føre til overdoser med døden som følge. Hvilke ressurser i politiet som hindrer at stoffet når ut til misbrukerne må være underordnet, sier Larsen.

Ivar Hellene, leder for Politiets Fellesforbund i Hordaland mener likevel heroinsaken handler om ressurser.

— Det overrasker meg ikke om narkoavdelingen har argumentert med at det ikke er nok ressurser. Tilbakemeldingene jeg har fått fra narkotikapolitiet i Bergen er at det flommer over av narkotika. De har ikke kapasitet til å rekke over alt, sier Ivar Hellene,

Han får støtte fra Justispolitiker André Oktay Dahl (H)

— Hva som har skjedd i den konkrete saken, får Spesialenheten finne ut av. Men det er på tide at justisministeren tar tak i ressurssituasjonen i politiet, i stedet for å bare si at politiet tar feil og avvise at ressursmangel skaper reelle problemer. Ministeren bør kalle politiet inn til et møte der man leter etter løsninger og gode strakstiltak. Og han bør legge penger på bordet for å løse disse problemene, sier Dahl.

Hva mener du om politiets håndtering av saken? Bruk kommentarfeltet under.

SCANPIX