Bakteppet kunne knapt vært mer grusomt, men prisutdelingen og festforestillingen på Den Nationale Scene i går kveld var vakker og verdig.

— Ufattelig brutalt

Innimellom musikken til Dag Arnesen Trio, fiolinspillet til Sonoko Miriam og sangen til William Hut kom de lavmælte dryppene om det som er verdens dødeligste konflikt siden annen verdenskrig.

Om volden som tar livet av tusen mennesker daglig. Om de minst fem millioner menneskene som er døde som en følge av krigen de siste ti årene. Om barnesoldatene og alle de voldtatte kvinnene.

— Omfanget og brutaliteten er nærmest ufattelig og vanskelig å ta inn over seg, sa styreleder i Raftostiftelsen, Arne Liljedahl Lynngård.

— Det skjer mens vi sitter her, sa konferansier Rhine Skaanes fra DNS.

- Salige er fredsskaperne

Hovedpersonen selv hedret Thorolf Raftos minne, sitt eget folk og alle verdens stemmeløse mennesker.

— Dere har hørt ropene om lidelse fra de lidende, som trodde resten av verden hadde glemt dem. Salige er fredsskaperne, de kommer til å se Gud, sa pastor Bulambo Lembelembe Josué og bøyde hodet.

En fullsatt hovedscene reiste seg og hyllet den ydmyke prisvinneren. Styreleder Lynngård beskrev ham som «en sann tjener, uten sterke maktbehov og vinningsmotiver».

Vel ute av teatersalen var prisvinneren mest opptatt av å snakke om den siste utviklingen i Kongo.

— Situasjonen for barna er kritisk. Det er regntid, og vi får stadig flere utbrudd av kolera, sa Bulambo.

Bønn til Norge

Under talen sin takket han den norske regjeringen for innsatsen for fred og forsoning i det sentrale Afrika. Utenfor teateret ville han helst snakke om at Norge kan gjøre mer:

— Vi trenger midler til å mate den store flyktningstrømmen, situasjonen er prekær. Og så vil vi gjerne ha en norsk representasjon i Kinshasa for at Norge kan følge konflikten mer direkte og spille en diplomatisk rolle mellom Rwanda og Kongo, sa Bulambo.

— Det er en spesiell prisutdeling i år, sa Arne Liljedahl Lynngård da det tradisjonelle fakkeltoget satte ut fra Teaterparken i retning Den blå steinen. Han siktet til at konflikten er vesentlig trappet opp siden prisen ble kunngjort i september, og at det nå kommer daglige meldinger om forverring av den humanitære situasjonen.

— Det er uten sammenligning vår tids verste konflikt, den kan ikke sammenlignes med noe i verden i dag, sa Lynngård, som mener USA og EU har et helt spesielt ansvar for å få partene til forhandlingsbordet.

- Et nytt alvor

Da lysormen med fakler hadde snodd seg rundt Den blå steinen og vendt tilbake til Teaterparken, holdt lederen av studentgruppen i Raftostiftelsen, Jonas Weltan, dagens siste tale.

— For oss bør folkemordet i Rwanda og de påfølgende krigene i Kongo være det annen verdenskrig var for våre besteforeldre. Det bør danne grunnlaget for et nytt alvor og et dyptgående engasjement, sa Weltan på vegne av studentene.

Det alvoret var det lett å fornemme i det lette novemberregnet foran Den Nationale Scene i går kveld.

SEIERSKLEMMEN: Pastor Bulambo Lembelembe Josué mottar sin kone, Feza Brigitte Bulambo, på Den Nationale Scene i går kveld.
Silje Katrine Robinson