BT fortalte i går om delegasjonen fra Bergen kommune som skal reise til Sør-Varanger i Finnmark en drøy uke før valget.

Friele og Warloe, begge fra Høyre, var de eneste politikerne.

Det skal være tilfeldig at turen legges like før valget, til en annen Høyre-styrt kommune i et fylke der Høyre kjemper hardt på å få inn et mandat på Stortinget.

Frps gruppeleder i bystyret Liv Røssland og Aps leder i finanskomiteen Terje Ohnstad fortalte i gårsdagens BT at de ikke var informert om reisen, noe de syntes var rart.

Krever åpenhet
Senterpartiets bystyrerepresentant Kjersti Toppe reagerer enda sterkere.

- Jeg tror Friele når han sier han ikke kjente til kampen om sistemandatet i Finnmark. Men når han nå vet det, synes jeg han bør utsette reisen til etter valget. Da får han også mulighet til å besøke Statoils anlegg på Melkøya, sier hun, som er positiv til reisen hvis den skjer på et annet tidspunkt.

Hun regner med spørsmålet blir behandlet i dagens møte i forretningsutvalget.

Også demokratenes Kenneth Rasmussen reagerer.

- Dette er en sak for kontrollutvalget. Jeg skal sende et brev og be om reisens formål, og spørre om Friele og Warloe reiser for kommunen eller for Høyre, sier han.

Aps Arne Jakobsen synes det er rart Høyre-toppene ikke sørger for bredere politisk representasjon, spesielt når man reiser til et fylke der Høyre står svakt.

- Det nytter ikke å komme opp der som den store kaffekongen og tro at man kan gjøre alt godt. Man må ha med opposisjonen også, sier han.

- Ikke sløsing
En som er positiv til reisen, er fylkesmann Svein Alsaker, som tidligere var fylkesmann i Finnmark

- Jeg har personlig sagt til Friele at han bør reise dit. Det som skjer i Finnmark har stor betydning for Hordaland. I Snøhvit-prosjektet investeres det 50 milliarder, og det er bare i fase én, sier han.

Han mener det er et must at politikere, uansett parti, setter seg inn i hva som skjer med oljeindustrien i Finnmark og også på russisk side.

- Det er ikke pengesløsing?

- Nei, tvert om, sier fylkesmannen som har ansvaret for å passe på pengebruken i kommunen.