• Det er klart flertall på Stortinget for å bygge Ringeriksbanen. Nå må Høyre og Arbeiderpartiet inngå et forlik, og bli enige om denne saken.

Det sier en tidligere AUF-topp og en tidligere Unge Høyre-topp, over en kopp kaffe på Grand Cafe i Oslo.

Pål Berrefjord og John-Ragnar Aarset kommer fra hver sin kant, og leder hver sin organisasjon.

Nå står de sammen i kampen for Bergensbanen, Berrefjord gjennom «Bergensbanen 4 timer», Aarset som daglig leder i «Forum Nye Bergensbanen».

Sin politiske fortid har de i Arbeiderpartiets og Høyres ungdomsorganisasjoner.

Før valget

De to unge strategene er enige om at det flertallet som viste seg i Stortinget torsdag kveld, må medføre et forpliktende vedtak i Stortinget.

Når tunge ledere som Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide(KrF), Audun Lysbakken( SV) og Martin Kolberg (Ap) en etter en går på Stortingets talerstol og lovpriser Ringeriksbanen, så må den bare komme.

— Selv om ikke et av de store partiene foreslår det, så skal jeg like å se hvem som stemmer mot, dersom forslaget fremmes av for eksempel Venstre, sier Berrefjord.

Han er forøvrig litt skuffet over sin gamle partileder Jens Stoltenberg:

— Det er jo pinlig å se at Erna Solberg er klarere enn Jens i denne saken, sier Berrefjord. Som undertsreker at han ikke lenger er med i Ap, eller noe annet parti.

— Nei, jeg synes det er et demokratisk problem at Stortinget ikke klarer å gjennomføre et prosjekt som Stortinget vedtok for tyve år siden.

Serviettdeokrati

Berrefjord og Aarset sitter med hver sin serviett og tegner opp sine strategier. De er ikke lenger politikere, men aksjonister. De tegner og forklarer hvordan de skal gå frem for å få Ringeriksbanen på plass før valget neste år.

— Det er helt avgjørende at den kommer frem i Nasjonal Transportplan i vår. Ligger den ikke der, er det umulig å få prosjektet gjennomført, sier Aarset.

Sammen med sin kollega i «Bergensbanen 4 timer» skal han jobbe intens i kulissene for å sørge for å nå sitt mål. Men det haster.