— Møtet var meget vellykket, forteller Åge Hagevik i foreningen for mishandlede barn.

For første gang møtte justisminister Odd Einar Dørum tidligere barnehjemsbarn i Bergen. Ti menn har sammen startet en støtteforening for tidligere barn fra Garnes guttehjem.

Ingen konkrete løfter

Dørum ønsker foreløpig ikke å uttale seg om saken til Bergens Tidende.

Men han lovet på møtet i går å se om det er mulig å hjelpe støtteforeningen, slik at deres sak kan bli behandlet av rettsapparatet.

— Vi har gitt beskjed til vår advokat om å starte arbeidet med å stevne Bergen kommune. Vi bad Dørum om hjelp, slik at advokaten blir oppnevnt som offentlig forsvarer. Dørum lovet å se på saken, sier Hagevik.

To kvinner fra barnehjemmet Morgensol har allerede stevnet Bergen kommune for grov omsorgssvikt. De to kvinnene må selv dekke utgiftene til advokat. Men de slipper å betale kommunens utgifter, etter at byrådet bøyde av for press fra bystyrepolitikere.

— Det viktigste for oss er at sannheten kommer frem og at våre juridiske interesser blir ivaretatt, sier Hagevik.

Slått og mishandlet

Lederen av støtteforeningen hadde med seg to styremedlemmer, som ønsker å være anonyme, i møtet med Odd Einar Dørum.

De tre har bodd på Garnes guttehjem i årene 1957-1968.

Den ene politianmeldte barnehjemmet for grove voldsepisoder allerede i 1962. Far til Hagevik anmeldte i 1967 barnehjemmet for tilsvarende forhold. Det kan tyde på at Bergen kommune har tatt like lett på anmeldelsene fra Garnesguttene, som på anmeldelsene fra Morgensol-barn. For heller ikke anmeldelsene mot ansatte ved Garnes guttehjem førte til at Bergen kommune tok affære. Det var først da tv-kjendis Per Ståle Lønning, som sivilarbeider på 70-tallet, rapporterte om grov fysisk vold, og Dagbladet skrev om saken, at styreren ved hjemmet måtte gå.

- Ble bedt om å tie

— Jeg har forsøkt å ta opp sakene flere ganger tidligere, blant annet da jeg jobbet i Bergen kommune. Den gang fikk jeg klar beskjed fra fagforeningen i kommunen om ikke å røre ved saken. Gjorde jeg det, kunne jeg risikerer å miste jobben, forteller en av de tre som i går møtte Dørum.

Nå vil de ikke tie lenger, men vil at alle forholdene rundt Garnes guttehjem skal komme frem.

— Bergen kommune må gi oss en uforbeholden unnskyldning og erstatning, sier Åge Hagevik.

Støtteforeningen har fått 10.000 kroner av Hordaland fylkeskommune til å drive sin egen granskning, ved siden av den Bergen kommune gjennomfører. Foreningen kommer ikke til å drive oppsøkende virksomhet i forhold til andre barn, men de vil gjerne vite hvor det er blitt av mishandlerne.

— Vi har eksempel på at en Garnes-ansatt den dag i dag jobber i kommunen med barnevernssaker, sier en av de tre.

KOMMUNEN PÅ TILTALEBENKEN: Åge Hagevik og to andre barnehjemsbarn fra Garnes guttehjem ber justisminister Odd Einar Dørum om hjelp til å stille Bergen kommune til ansvar for gamle barnehjemsskandaler.
FOTO: THERESE BORGE