Magasinet Megafon skriver i sitt siste nummer om alternativene sprøytenarkomane benytter så lenge Bergen ikke har et sprøyterom.

Ifølge rusavhengige bladet har snakket med, er det bare de aller mest desperate som setter sprøyter bak busker i Nygårdsparken eller andre steder. De fleste andre prøver å finne et sted innendørs, og da er solsentre en av favorittene. I reportasjen er journalisten med en mann inn på et solarium i sentrum, der han setter et skudd med heroin i lysken.

— Alternativet er å sitte i parker eller trafikkøyer. Det er det laveste og mest uverdige som finnes, sier narkomane «Bård» til Megafon.

Få mennesker og lite vakthold gjør solsentrene til et egnet sted for rusavhengige å sette seg et skudd, forteller de. BTs arkiver viser at det har vært minst tre tilfeller av utrykninger til overdoser ved solsentre i Bergen siden 2010.

- Politiet bidrar til problemet

Også Thorbjørn Frantzen, eier av Brun og Blid-kjeden, bekrefter at solstudioene brukes av rusmiddelavhengige. Han understreker at problemene kun er vinterstid og i sentrum av Bergen og Oslo.

— Vaktselskapet har hyppige kontroller, og ansatte oppholder seg ofte i lokalene. I tillegg har vi egne negle- og spasalonger som passer på og varsler vaktselskapet hvis det oppstår ubehagelige situasjoner, sier han.

Frantzen mener politiets uroaksjoner i Nygårdsparken bidrar til problemet.

— Solstudioene våre brukes til å sette sprøyter når politiet «tømmer» slike områder som Nygårdsparken. Det er neppe noe sjakktrekk å rive opp et slikt miljø, det er jo like mange sprøytemisbrukere selv om man tømmer parken, sier han til Megafon.

Alle de rusavhengige Megafon har snakket med, mener kommunale sprøyterom er eneste løsning.

— Hadde Bergen hatt et sprøyterom, hadde det vært mer orden på ting. Det er mindre sjanse for overdose, samtidig som du slipper å bli ranet hvis du tar overdose, sier "Espen".

Han får støtte av «Ida»:

— Alle jeg kjenner her oppe mener at et sprøyterom er på sin plass, sier hun.

- Kan injisere hjemme

Byrådsplattformen hindrer imidlertid at Bergen kan få et sprøyterom før tidligst etter neste valg, i 2015. Særlig har KrF vært klar i sin motstand mot at det offentlige skal legge til rette for injisering av narkotika.

— For vår del handler det om å ikke låse oss fast til et tiltak, som sprøyterom, men å se på en totalpakke hvor flere, koordinerte hjelpetiltak inngår, sier sosial- og helsebyråd Lisbeth Iversen (KrF)

Hun mener det er juridiske betenkeligheter med å etablere sprøyterom, og mener de rusavhengige i stedet må få hjelp der de bor.

— Gode mottaks- og oppfølgingssentre, samt bedrede boforhold, mener vi er viktigere å jobbe med enn et rent sprøyterom. Folk trenger et skikkelig sted å bo, kombinert med oppfølging, slik at de kan injisere i sitt eget hjem og på den måten få trygghet og tilsyn der de bor, sier Iversen til Megafon.