Lær fletter på seks minutter — se video til høyre

— Jeg kan ikke si noe annet enn at det er helt fantastisk. Jeg elsker jo det jeg gjør, sier Bente-Helen Schei, bedre kjent som Flettemamma på Instagram.

Eventyret startet da hun i august i fjor opprettet en konto på Instagram, hvor hun delte bilder av de mange ulike flettene hun lagde på sine fire døtre og deres venninner. Hun hadde ingen erfaring med sosiale medier fra tidligere, og ante ikke hva som ventet henne.

— Jeg visste ikke engang hva en hashtag var, sier hun og ler.

I dag, syv måneder senere, har Flettemamma over 15.000 følgere, og arbeidet hennes er jevnlig avbildet på flettekontoene Instabraid og Braidsforgirls med henholdsvis en million og en halv million følgere fra alle verdenshjørner.

HÅRMODELL: Amalie Arnesen er modell for dagen. Live Espeland følger flittig med, og prøver selv. Bente-Helen Schei får ofte forespørsler om hun kan holde kurs i fletting etter sin suksess i sosiale medier.

Et av hennes bilder som ble delt på Instabraid i vinter, fikk 43.000 likes og over fem hundre kommentarer.

— Genialt

I en enebolig på Askøy er det musestille. På bordet står det brus og en hjemmelaget flettekrans (!) med sukker og kanel. Schei står omringet av mødre og døtre i intens konsentrasjon: Alle vil de ha god sikt mot bakhodet til åtte år gamle Amalie Arnesen.

— Dere tar dette håret under, dette håret over og andre flette over tredje flette, forklarer Schei, mens fingrene jobber systematisk gjennom det lyse håret.

Hun er godt i gang med å vise hvordan man integrerer et farget bånd i en flette, og får båndet til å gå i en loddrett strek ned mot nakken. Lovordene fra publikum er mange.

— Du er flink Bente. Dette ble fint. Jeg kan også flette, men mest sånne enkle fletter, forteller Live Espeland, en av døtrene på kurset som Flettemamma holder hos en venninne. Deltakerne er venner og bekjente.

— Dette er genialt. Det tar jo bare et par minutter, sier Pia Arnesen.

FLETTELÆRER: Innimellom bruker Bente-Helen Schei fritiden sin på å lære andre mødre å flette. - Det er ikke alltid så vanskelig som det ser ut som, sier hun. Her hjemme hos en venninne på Askøy.

Schei liker å lære bort flettingen, særlig når mødrene får til å lage ting de aldri i livet hadde trodde de kom til å klare.

— Mitt utgangspunkt er at alle kan lære å lage fine fletter uavhengig av forkunnskaper så lenge de ønsker å lære, sier Schei.

Øver fire timer daglig

Egentlig er hun utdannet familieterapeut, men har vært ute i permisjon med sin yngste datter, noe som har gitt henne litt ekstra tid til flettekunsten. I perioder har hun brukt opp i mot fire timer på fletting hver dag.

— Døtrene dine må jo bli litt lei av å bli flettet?

— Haha. Ja, det går litt opp og ned. Derfor har jeg et dukkehode som jeg øver meg på mesteparten av tiden. Jeg har også en student i nabolaget som ofte stiller opp, forteller Schei.

Hun lager både tradisjonelle fletter, fletter hun har lært av andre og fletter hun har designet helt selv. Sistnevnte er det hun liker aller best.

— Jeg prøver å finne på noe nytt hver dag, og planlegger hvordan bildet skal se ut. Jeg har alltid like å være kreativ. Det er kjekt å se at folk føler seg så fine med fletter. Det er jo veldig in i tiden, sier hun.

Flettepappaer velkommen

På kurset på Askøy har seks barn fått seg flette med bånd. De gliser fra øre til øre, og ber mødrene om å ta bilde av bakhodet deres.

— Så fint det ble, sier Amalie Arnesen, etter å ha fått sett bilde av seg selv.

Mange av mødrene er overrasket over egne prestasjoner.

— Se på dette! Det hadde jeg aldri trodd at jeg skulle få til. Håper jeg husker det i morgen. Jeg tror jeg må gjøre dette hver dag denne uken for å huske alt sammen, sier mamma Arnesen.

Schei liker den kjemien som oppstår mellom mødre og døtre når man fletter.

— Det er intimt og nært, og gir derfor en veldig fin og varm situasjon mellom mor og datter, sier hun

— Er flettepappaer forbudt?

— Absolutt ikke. Da jeg pyntet noen jenter til et skoleball for en stund siden, var det så mange som måtte styles at en far måtte hjelpe til i arbeidet. Jeg har også blitt spurt om å holde et bestefar-kurs. Flettepappaer er hjertelig velkommen, men det er flest jenter og damer som driver med dette, sier Schei.

Blir rørt av følgerne

STOR PÅ INSTAGRAM: Tidligere var fletting et talent som Bente-Helen Schei bare delte med sine venner og kjente. I dag har hun følgere fra hele verden. På sin konto deler hun bilder av flere ulike fletter i uken.

Flettemammas snart 16.000 følgere kommer ofte med tilbakemeldinger til Schei. Noen av ordene varmer mer enn andre.— Det var en vordende mor fra England som skrev til meg at hun gledet seg til hun kunne flette mine fletter på sitt fremtidige barn. En 11-åringen sa at hun var blitt så flink å flette nå, at hun har fått ansvaret for å flette alle jentene i klassen til en musikkoppsetning. Slike kommentarer rører og varmer, og får meg til å ha lyst å fortsette med dette, sier Schei.

— Hvor går egentlig fortsettelsen?

— Det er umulig å si, men jeg kommer neppe til å slutte med fletting. Jeg skal lære meg nye teknikker, og fortsette å dele bilder og prøve å inspirere andre mennesker. Kanskje jeg kommer til å lage noen videoer også etter hvert, sier hun.

— Hva er det du elsker med fletting?

— Da vil jeg sitere en av de jentene jeg fletter. Hun skrev for en stund siden "hvorfor ha kunst på veggen, når du kan ha det på hodet?" Det synes jeg oppsummerer det godt, sier Schei.