Stig Storebø bor bare ett hus fra bensinstasjonen, og fikk en brå oppvåkning i fire-tiden.

— Jeg våknet av politiet som hamret på døren og rykket oss ut, forteller han til bt.no.

Storebø ble sammen med de andre naboene i nærheten evakuert til det lokale aldershjemmet. All strømmen i nabolaget var kuttet, men på aldershjemmet var det satt opp et nødaggregat.

Under brannen var Storebø også bekymret for sitt eget hus.

— Vindretningen kom rett mot de to nærmeste husene. Gnistene slo mot husene, og nå kjenner jeg røyklukt i hele huset. Det bekymrer meg litt, sier Storebø, som nå er hjemme igjen etter evakueringen.

— Det ble en tøff natt, sier han.

Frykt for eksplosjon

- Bensinstasjonen står i full fyr!

Slik lød den første, dramatiske meldingen til brannvesenet i Bergen om storbrannen i Austevoll i natt.

— Det var skikkelig skummelt i begynnelsen. Det var frykt for at bensintankene skulle gå i luften - selv om det egentlig ikke skal kunne skje, sier vaktkommandør Thorstein Nerås i brannvesenet.

Den voldsomme og eksplosjonsartede brannen startet ved 04-tiden i natt. Først over én time etterpå hadde lokale brannmannskaper kontroll med flammene i boligområdet.

— Det er store skader på stasjonen, som på det nærmeste er utbrent, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt.

Farlig

Over 50 personer ble evakuert til det lokale aldershjemmet. I morges fikk de evakuerte en briefing om hva som hadde skjedd, før de etter hvert fikk anledning til å flytte tilbake igjen.

Slokkingsarbeidet beskrives som vanskelig og farlig.

– Selve bensinen ligger jo i tanker under jorden, men en bensinstasjon inneholder en del olje-produkter, i tillegg til at det sto gassflasker på området, sier Andersen.

— Det er meldt om flere små eksplosjoner, føyer vaktkommandør Nerås til.

Ingen kom til skade i bensinstasjonbrannen.

På ett tidspunkt vudere brannvesenet i Bergen å sende forstekrninger til Austevoll i helkopter, men det ble ikke aktuelt.

Årsaken til brannen er ennå ikke kjent. Lensmann Per Nordstrand ved Austevoll lensmannskontor sier de vil gå løs på tomten i morgen med tekniske undersøkelser.

Trond Hagenes/Marsteinen
Trond Hagenes/Marsteinen
Trond Hagenes/Marsteinen