JO MOEN BREDEVEIEN

Før var det god butikk for bergensere å fylle tanken i nabokommunen, men nå er det andre tider. Priskrigen har roet seg i Os, mens den trappes opp i byen. Minst fire bensinstasjoner i Bergen banker den billigste stasjonen i sør, viser BTs prisundersøkelse.

Kraftig priskutt

Sist gang vi sjekket prisene, i mai, var Shell Slettebakken en av de dyreste stasjonene i bergensområdet, med en pris per liter på 10,22 kroner. I dag, fem måneder med stigende oljepris senere, tilbyr Shells stasjon på Slettebakken bensin for 8,59 kroner literen, og er med det blant regionens billigste.

Det er ikke lett for forbrukerne å henge med, innrømmer Stein Erik Årnes, drivstoffansvarlig i norske Shell.

— Bergen er veldig konkurranseutsatt for tiden, noe som medfører lave, men samtidig ustadige priser.

Tiltrekker kunder

Shell Slettebakken og Shell Storetveit, som ligger like i nærheten av hverandre på Landås, tilbyr begge bensin til 8,59 kroner literen.

— Vi trekker mer folk når vi ligger merkbart under våre konkurrenter. Folk er veldig prisbevisste, sier Krister Strømmen Hareide på Shell Storetveit.

Bilist Øystein Sørensen er blant de prisbevisste kundene ved pumpene på Storetveit. Han har vært på besøk i Bergen og skal hjem til Østfold. Nå skal tanken fylles.

— Da jeg kjørte fra Østlandet i forrige uke, lå prisen for en liter bensin rundt 10,40 kroner på de stasjonene jeg så. I Bergen er det billigere, selv om prisene varierer voldsomt her, sier Sørensen.

Dyr olje, billig bensin

Prisen for et fat råolje var tirsdag 46,5 dollar, blant tidenes høyeste noteringer. Likevel er bensinprisene relativt lave. Hva skjer?

— Som sagt, det er tøff konkurranse i Bergensområdet. Vi har som policy at vi alltid skal være konkurransedyktig på pris. Derfor setter vi ned prisene når konkurransen er tøff, sier Stein Erik Årnes i norske Shell.

Årnes forteller at selskapets veiledende pris for Bergensregionen er 10,34 kroner per liter. Nesten to kroner over utsalgsprisen på Storetveit og Slettebakken, med andre ord. Hvordan kan det ha seg?

— Vi subsidierer i enkelte tilfeller driften til den enkelte stasjonen. Men vi kan ikke holde så lave priser over tid - verken vi eller det utsalgsstedet som tilbyr bensin så billig, kan tjene penger på det, sier Årnes.

Ustabile priser

Bensinprisen i Hordaland varierer sterkt. Det billigste utsalgsstedet Bergens Tidende kom i kontakt med i går, var Smart i Sandviken. Her fikk man bensin for 8,47 kroner per liter. Blant de dyreste var Shell Håkonsgaten, der man frem til i går formiddag måtte ut med 10,22 kroner for en liter bensin. Senere ble prisen senket til 9,34 kroner.

Ingen priser er stabile. Det er ikke gitt at den stasjonen som kunne tilby deg billig bensin i går eller forrige helg er like billig neste gang du må fylle på tanken.

FORNØYD MED PRISEN: Øystein Sørensen fyller tanken på Shell Storetveit før han reiser hjem til Østfold. - Bensinen er billigere i Bergen enn på Østlandet for tiden, sier han.<br/>Foto: ARNE NILSEN
BILLIG BENSIN: Krister Strømmen Hareide ved Shells bensinstasjon på Storetveit tilbyr en av byens laveste bensinpriser.