bt.no sjekket bensinprisene på stasjoner på strekningen fra Byrkjelo i Sogn og Fjordane og til Nesttun i Bergen søndag ettermiddag og kveld.

Samtlige stasjoner lå lavere i pris i Sogn og Fjordane.

De to dyreste stasjonene var Shell Nesttun og Statoil Nesttun. Der kostet bensinen 12.60 kroner literen og diesel kostet 11.98 kroner per liter. Esso Nesttun var nesten like dyr med 12.60 kroner literen for bensin og 11.79 kroner for diesel.

De billigste stasjonene var Esso Førde og Statoil Førde. Der kostet bensinen 11.45 kroner og diesel 10.55 kroner.

Se full oversikt over bensinstasjonene som ble sjekket og prisene i spalten til høyre.

— Det er bra konkurranse i Førde. Det gjør at prisene går langt ned, sier daglig leder Jan Farsund ved Esso Førde.

Farsund tilskriver kundene en del av æren for at de i går hadde distriktets laveste priser.

— Kundene er prisbevisste, vi må følge med, sier Farsund.

- Gir klar beskjed

Også kollegaen i Esso Skei, røper at kundene har stor makt her.

— Vi får høre det om vi er dyrere enn konkurrentene. Særlig de faste kundene som kjører mye gir oss klar beskjed, sier daglig leder Ola Fugle.

Han blir glad når han hører at Sogn og Fjordane i går lå lavere enn stasjoner i Bergensområdet.

— Flott! Da kan jo alle komme hit og fylle, sier Fugle og ler.

Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole følger utviklingen i bensinpriser. Han tror helgeutfart og feriefolk kan være en av årsakene til billigere bensin i Sogn og Fjordane på søndager.

— Hvis du har en strøm av biler forbi, så viser erfaringer at stasjonene holder prisene lave for å få folk til å stoppe. Da kjøper de gjerne noe annet i tillegg, sier Steen.

Pristips på mobil

I fjor vinter startet NAF en SMS-tjeneste der du kan få vite hvor du kan få tak i det billigste drivstoffet. NAF ønsker at bilister skal ta i bruk forbrukermakten sin.

— Man kan spare et par tusen hvert år om man kjøper bensin på de billigste stedene. Det kan holde til en liten sydentur, sier daglig leder Ole Jon Christensen i NAF Bergen og omegn.

Han mener prisforskjellene mellom de undersøkte stasjonene i Sogn og Fjordane og Bergensområdet kan skyldes forbrukerne.

— Det kan tyde på at forbrukerne i Førde er mer observante. Det er viktig å kjøpe der det er billig. Hvis man kjøper ukritisk, kan selger ta en hvilken som helst pris, sier Christensen.

— Det er situasjonen i Førde, det er bra konkurranse som gjør at prisene går langt ned. 12.71 og 11.81 på diesel.

— Vi prøver selvfølgelig å ha konkurransedyktige priser. Prisene i det lokale området avhenger av kostnadene, men også den lokale konkurransesituasjonen, sier assisterende informasjonsdirektør Eirik Hauge i Esso Norge. Han ønsker ikke å gå nærmere inn på forskjellene mellom de ulike Esso-stasjonene. Det skiller en krone og 24 øre mellom dieselprisen hos Esso Førde og Esso Nesttun.

Priskrig

Også Statoil har store forskjeller mellom sine stasjoner. Der skiller det en krone og 35 øre på dieselprisen hos Statoil Førde og Statoil Nesttun.

— Statoil opererer med veiledende priser, så setter enkelte stasjoner ned prisen ut fra lokal konkurranse. Dermed kan det i perioder oppstå lokal priskrig mellom stasjoner innenfor et begrenset område, sier pressetalsmann i Statoil, Knut Hansen.

Han mener Bergensområdet historisk sett har hatt flere tilfeller av lave drivstoffpriser enn Sogn og Fjordane.

— Nordmenn er veldig prissensitive når det gjelder drivstoff. Når prisen oppgis på store stolper langs veien blir forskjellene mye mer synlig enn for eksempel prisen på melk. Likevel er det grenser for hvor langt folk vil kjøre for å fylle drivstoff, sier Hansen.

Er bergensbilister for lite prisbevisste enn bilistene i Sogn og Fjordane? Diskuter saken nedenfor.