Den 32 år gamle somalieren er tiltalt for å ha forsøkt å voldta og drepe sin husvert Monica Lien. Videre er han tiltalt for drapsforsøk mot politimannen Harald Bratlie. Alle tiltalepunktene skriver seg fra 6. oktober i 2000.

Under aktors utspørring i Gulating lagmannsrett benekter han nesten alt han fortalte politiet de første ukene etter den dramatiske kvelden for over to år siden. «Husker ikke, kan ikke stemme» svarer han på det aller meste av det aktor spør ham om i Gulating lagmannsrett.

«Ville bli drept»

Somalieren påstår at han hadde til hensikt å få politiet til å drepe ham, fordi han mislyktes med egne selvmordsforsøk. Samtidig sier han at det var et mål for ham å få skaffet et fly så han kunne komme seg hjem til Somalia. Fordi han hadde fått mye psykiske problemer i Norge.

Når han gikk opp til husverten, var det for å ta henne som gissel, slik at politiet kunne komme og skyte ham. Han nekter at han hadde til hensikt å voldta henne, han tenkte heller ikke å skade henne. Han kan heller ikke skjønne hvordan hun har fått stygge stikksår fra kniv, eller hvorfor det var mye blod i stolen hun satt i da han truet henne med å holde en kjøkkenkniv mot halsen hennes.

— Jeg forsøkte bare å få henne til å holde seg rolig. Men hun begynte å skrike og det ble slåsskamp mellom oss. Jeg forsøkte å holde henne i leiligheten. Hun forsøkte å stikke av, sa den tiltalte.

Han kunne heller ikke forklare hvorfor hun var så godt som naken da hun endelig klarte å flykte fra marerittet.

— I flere politiforklaringer like etter dette skjedde, har du forklart at du fikk ideen om å voldta henne da du sto over henne og presset kniven mot halsen hennes, sa aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

— Det kan jeg ikke huske.

— Og du forklarte politiet at hun tok av seg alle klærne oppe i stuen.

— Har ikke sagt dette.

— Men dette er jo politiforklaringer du har fått lese og som du har signert?

— Det kan ikke stemmeý

Ikke nær politimannen

Når det gjelder drapsforsøket på den sivilkledde politimannen Harald Bratlie, hevder somalieren nå at de to var omtrent 20 meter fra hverandre da han hevet kniven for å skremme Bratlie. Da løp Bratlie sin vei, hevder tiltalte.

I tidligere politiforklaringer har han fortalt det samme som Bratlie, nemlig at Bratlie legitimerte seg som politi, og at de vekslet noen ord, før tiltalte angrep politimannen med kniv.

I Bergen tingrett ble somalieren dømt for to knivdrapsforsøk, et voldtektsforsøk og gisseltaking av en gutt på Landås 6. oktober 2000. Dommen for gisseltakningen er ikke anket. I tingrettens dom blir 32-åringen karakterisert som «umoden, hensynsløs og svært farlig».

Gisseltakeren ble idømt opp til 12 års forvaring. Somalieren sonet en tidligere dom på fem års sikring for voldtektsforsøk og knivbruk da han gikk til angrep på husverten, Monica Lien, og senere angrep politimannen Harald Bratlie, tok en elleve år gammel gutt som gissel og truet med å drepe ham.