— Isolert sett er dette selvsagt et kjemperesultat og en stor oppmuntring. Men jeg lar meg bekymre over at vi ligger så høyt i september 2010. Jeg skulle veldig gjerne sett dette resultatet i september 2011 i stedet, sier Mæland - og viser til neste års kommunevalg.

Byrådslederen har sittet ved roret i syv år, og går til valg på fire nye år på toppen av rådhuset. Dagens BT-måling gir henne all grunn til å være optimistisk. Mer enn hver tredje velger i Bergen ville stemt Høyre hvis det var valg i dag. En oppslutning på 36,1 prosent er den høyeste som er registrert for partiet på en BT-måling på mange år.

I mars fikk Høyre 29,8 prosent, som var helt likt med Ap. Nå har Mæland & co. rykket hele 14,2 prosentpoeng fra hovedkonkurrenten.

Pedagogisk problem

Likevel reagerer altså Mæland med behersket jubel. Hun frykter å få et pedagogisk problem i valgkampen, og vet at det er farlig å gå i brudd for tidlig.

— Vi ligger jo nesten ti prosentpoeng over valgresultatet i 2007. Det betyr at vi kan gå kraftig ned herfra, og likevel gjøre et kjempevalg. Da kan det lett bli slik at vi må kommentere fallende målinger selv om resultatet er bra, utdyper Mæland.

Målingen ble tatt opp bare dager etter at byrådet la frem et budsjett med kutt over hele linjen.

  • Det er et krevende budsjett, og jeg er fornøyd med at velgerne ikke viser oss ryggen av den grunn, sier Mæland.

Hun tror det først og fremst er nasjonale årsaker til det gode resultatet.

— Vi ser at Erna og Høyre sentralt gjør det kjempebra, samtidig som Arbeiderpartiet sliter. Det merker vi selvsagt godt her også, sier hun.

Vil ha med KrF

Byrådspartnerne Frp og KrF har mindre grunn til å juble, men holder stort sett stillingen. Totalt betyr dermed målingen at byrådspartiene ville ha styrket seg kraftig i bystyret. Med et slikt valgresultat ville Høyre fått hele 25 mandater i bystyret, Frp 11 og KrF 3. Det betyr også at Høyre og Frp ville hatt flertall alene.

Byrådslederen sier hun uansett ønsker å få med KrF - og gjerne Venstre også - i byrådssamarbeidet.

— Jeg har som ideologisk utgangspunkt at jeg ønsker et bredest mulig borgerlig samarbeid. Uansett om to partier har flertall, vil jeg ha med flere. Det tror jeg Bergen vil tjene på, sier hun.

Ap håper på comeback

Arbeiderpartiet har rast nesten åtte prosentpoeng siden målingen i mars. Dermed følger Bergen trenden fra resten av Hordaland.

Gruppeleder Terje Ohnstad tror som sine fylkeskolleger at stupet først og fremst skyldes håndteringen av kraftlinjen i Hardanger og den etterfølgende debatten.

  • Det er åpenbart at vi ikke har hatt noen god sommer eller tidlig høst. Men jeg har stor tro på at det vil snu seg nå, sier Ohnstad, på vei fra partimøtet med statsminister Jens Stoltenberg i Norheimsund.

Tallene som viser overganger mellom partiene gir Ohnstad håp. Langt over halvparten av dem som har forlatt Ap siden stortingsvalget, har nemlig plassert seg i «vet ikke»-kategorien. En fjerdedel har gått til Høyre, mens resten har fordelt seg jevnt utover.

— Det betyr at de fleste er velgere som det er mulig å ta tilbake. Målinger går i bølger, og jeg er optimist. Målet er å bli byens største parti igjen, og da må vi nok opp mot 30 prosent, sier Ohnstad.

Han tror resepten er å få frem forskjellene mellom de rød-grønne og byrådet, særlig på områder som kommunale virksomheter og konkurranseutsetting.

Holder Høyre forspranget helt til valget? Si din mening!