I går skrev Bergens Tidende at Bergen har den laveste veksten i folketallet av de fire største byene i Norge.

Det bekymrer administrerende direktør Warncke i Bergens Næringsråd.

— Dette er noe vi må jobbe mer med. Som en såpass stor universitetsby, burde flere holdt frem i Bergen, sier Warncke.

Fortsatt hjerneflukt

Flere flytter nemlig fra Bergen by til omegnen eller helt andre kanter av landet enn det kommer folk til. Det er i motsetning til både Stavanger, Trondheim og Oslo.

Les også: Slapp befolkningsvekst i Bergen | Bergen vokser mest i sør

— Stavanger har klart å markedsføre seg svært godt. Før var det gjerne bare bedrifter fra Stavanger og Oslo som kom på jobbmesser. De siste par årene har vi derimot kommet for fullt, sier Warncke.

Blant tiltakene som skal hjelpe, er prosjekter mot studenter gjennom Karrieresenteret, og samarbeid i området gjennom Business Region Bergen. Samtidig har Bergen bygd seg opp innen shipping og marine næringer, mener hun.

— Der er vi verdensledende. Likevel er hjerneflukten der fortsatt. Håpet er at vi skal få studentene til å bli. Vi har mange små prosjekter på gang, som vil styrke Bergen til sammen, sier Warncke.

Professor emeritus Jens Christian Hansen ved Universitetet i Bergen tror gjerne at Stavanger har et mer dynamisk arbeidsliv enn Bergen.

— Problemet er ikke at den begavede ungdommen forsvinner, men at de ikke får seg jobb, sier Hansen. Likevel er han ikke særlig bekymret for fremtiden til Bergen som storbyregion.

Kunstige grenser

— Jeg bruker å si at Bergen egentlig har 350.000 innbyggere, ikke 250.000. Kommunegrenser er ofte kunstige skiller, sier Hansen. Siden det ikke er fryktelig mange unyttede områder i Bergen, legger det begrensninger på hvor mye Bergen kan vokse.

— Men jeg er forbauset over at det fortsatt er tomter og vekst i Stavanger og nabokommunene. Etter mitt skjønn skulle de være oppfylte som de er, sier Hansen.

Rundt Stavanger finnes blant de raskest voksende kommunene i landet, blant annet Sola og Klepp. Naboen Sandnes er den raskest voksende byen i landet.

At Bergen har en relativt ung befolkning, gjør sitt til at det er et godt fødselsoverskudd.

— Utflyttingen er i seg selv så stor at den spiser opp det naturlige fødselsoverskuddet. Da er det innvandring som holder oppe veksten, sier Hansen.

Byggeplassen Bergen

Byrådsleder Monica Mæland ønsker ikke å dramatisere folketallsutviklingen.

— Det handler litt om tilfeldigheter. På kort sikt har vi likevel problemet med at hele Bergen er en byggeplass, sier Mæland. Bygging av Bybane, Ringvei vest og nye avløpsrør er blant byggeprosjektene som pågår.

— Vi sliter på infrastruktur. Men gi det litt tid. Om ti år er jeg sikker på at vi har den mest moderne byen i Norge, sier byrådslederen.

Hun er sjeleglad for at så mange innvandrere kommer til Bergen.

— Vi trenger dem, både i Bergen og i resten av landet.

Også grunner som det er vanskeligere å gjøre noe med, er blant årsakene til utflyttingen, tror Marit Warncke i Bergens Næringsråd.

— Det er bare å innse at klimaet har noe å si. Jeg har selv en høyt utdannet søster. Hver gang hun kommer hit på besøk, gjenoppdager hun hvorfor hun ikke flytter tilbake til hjembyen.

Har Warncke rett? Bruk kommentarfeltet under.

VÆRET SPILLER OGSÅ INN: Marit Warncke er leder i Bergen Næringsråd. Hun mener man må innse at også været er en årsak til at folk ikke vil bo i Vestlandets hovedstad.
Bergens Tidende