— Jeg leser i Bergens Tidende at tidligere direktør ved Kunstmuseene i Bergen, Anniken Thue, mener at sølvsamlingen er godt nok sikret mot tyveri. Det er hyggelig at hun mener det, men jeg er ikke overbevist, sier Jan Einar Greve, som er styreleder for Stiftelsen Bergenssølvet.

Etter helgens innbrudd i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum, ber nå styret i Stiftelsen Bergenssølvet om at også sikkerheten til sølvsamlingen blir vurdert på nytt.

«Skjæreredet»

Kunstindustrimuseets samling av bergenssølv er stilt ut i en sal like i nærheten av Kinasamlingen.

Da finansmannen Christen Sveaas ga sølvsamlingen til stiftelsen i 2009, ble det brukt fem millioner kroner på å bygge det såkalte «Skjæreredet».

Deler av museet ble bygget om. Det var en forutsetning fra giverens side at sikkerheten var skikkelig ivaretatt.

— Det ble investert i dyre montre, lys og alarmer osv. Men det er naturlig å vurdere sikkerheten på nytt i tilfelle neste bestillingstyveri går på sølv og ikke på Kina, sier Greve.

- Hele styret er bekymret

Han forventer å få en redegjørelse fra museumsdirektør Erlend Høyersten i løpet av noen dager.

- Er du bekymret for at noen kan forsøke å ta sølvet?

— Ja, det er jeg. Hele styret er bekymret for samlingen. Dersom det er nødvendig, har vi penger til ytterligere sikkerhetstiltak.

Nesten halve sølvsamlingen på vel 1000 gjenstander, er donert av finansmannen Christen Sveaas. Forsikringssummen er holdt strengt hemmelig.

BEKYMRET: Jan Einar Greve.
JAN M. LILLEBØ