Dette kom frem da Olje og energiminister Terje Riis-Johansen inviterte til rådslagning om kraftlinjeutbyggingen i Hardanger tirsdag.

Stemningen i salen ble opphetet da Statnett nok en gang måtte forsvare seg mot motstanderne til utbyggingen av kraftlinje fra Sima til Samnanger.

Konserndirektør i Statnett, Håkon Borgen, opplyste at strømmen til Os kommune automatisk kobles ut hvis det oppstår problemer med strømforsyningen inn til Bergens-området.

— Dette kom helt overraskende på meg. Det kan jo være særlig kritisk for eldre i kommunen som bor i bygninger uten nødaggregat, sier Os-ordfører Terje Søviknes til bt.no.

Kobles ut

  • Hvis denne faren er så reell som jeg får inntrykk av, må vi kanskje ha større lokal beredskap på nødaggregater som kan gi strøm til pleietrengende på sykehjem, Kysthospitalet i Hagavik og til eldre som bor hjemme.

Han frykter en alvorlig situasjon kan oppstå i Os hvis mange blir sittende uten mulighet for oppvarming.

Derfor vil han nå kartlegge hva som finnes av energiberedskap i kommunen og forhøre seg nøye om sannsynligheten for en slik utkobling.

85.000 rammes

Borgen er sparsom med opplysninger om hvem som rammes av en automatisk utkobling.

— En slik utkobling vil ramme rundt 85.000 personer, sier han til bt.no.

- Hvilke kommuner blir berørt?

— Os er en av dem. Jeg vil ikke si noe mer enn det.

STENGES UTE: Konserndirektør i Statnett, Håkon Borgen forteller at strømmen i Os kommune ryker hvis det oppstår et problem i Bergens-området.
Fred Ivar Klemetsen