— Nå er det direkte helsefarlig å bo ute, sier Kolbjørn Gunnarson. Han er tidligere gateprest, nå avdelingsleder i Kirkens Bymisjon.

Han hutrer litt, selv med varme klær og luen tredd godt ned over hodet. Søndag kveld er det bare et par minusgrader, nærmest «peanuts» sammenlignet med den iskalde romjulen. Og til uken blir det like kaldt igjen.

Stengte dører

Det er dårlig nytt for byens husløse. I høytiden har de hatt det ekstra vanskelig, fordi mange av de faste tilbudene har vært stengt, eller hatt redusert åpningstid.

  • Det som har vært åpent, har hatt besøk av mye folk, og de som sliter, har slitt mer enn vanlig. Når det har vært stengt, er det gjerne to til tre timer hvor folk ikke har noe sted å gjøre av seg. De sier de må passe på, og ikke sove lenger enn én time i denne kulden. Det er farlig, forteller Kolbjørn Gunnarson.

Hvor mange som faktisk ikke har et sted å sove, vet han ikke. Men han sier at bare én er én for mye.

Paradoks

  • Folk lever med posene sine. Verdigheten forsvinner når du hver dag må plukke opp livet ditt i poser. Nå er det et ekstra paradoks, det skal være så mye glede i julehøytiden. Lever man et slikt liv, er ikke nødvendigvis julen preget av glede, sier Kolbjørn Gunnarson.

Han bekymrer seg for at det blir flere og flere unge i miljøet. De ruser seg, kan dermed falle ut av arbeidsmarkedet, bli mottakere av trygd, og kommer seg ikke tilbake.

Gunnarson ønsker ikke å rette kritikk mot Bergen kommune, han mener kommunen gjør mye bra. Men generelt mener presten at problemet kunne ha vært løst dersom det bare hadde vært politisk vilje til det.

Fra ett til åtti år

  • Det er klart det er penger i samfunnet til å holde et hus åpent 24 timer i døgnet når det trengs, og der det trengs. Men det koster penger, og det må prioriteres, sier han.

Robin Hood-huset har holdt åpent gjennom stort sett hele julen. Der har det kommet flere folk enn vanlig, og mange har kommet for å holde seg varme - og spare på strømmen hjemme.

  • Når det er så kaldt, er det mange som ikke har råd til å ha varmen så høyt på. Da kommer de hit, sier styreleder Wenche Berg Husebø.

Folk i alle aldre har vært innom, fra guttungen på halvannet år, til pensjonistene på godt over 80 år.