— Vi trodde vi var sikret dette bygget, men nå skjer det mye rart i raskt tempo, sier pensjonist Odd Skudal på Nordnes. Han er med i Nøstet, Verftet, Klosteret Velforening og bidro med mange dugnadstimer da Nordnes bydelshus ble pusset opp tidlig på 80-tallet.

Aktivitetene i bydelshuset har gjennom årene variert fra barnekor til bridge. Forutsetningene da Bergen kommune overtok huset i 1980, sier tydelig at eiendommen skal anvendes til eldreformål.

Klosteret seniorsenter har holdt til i bydelshuset siden 1986, men ved årsskiftet ble det bestemt at det skulle flytte til Danckert Krohn Seniorsenter. Det bekymrer Nordnesboerne.

— Tilbudet til de eldre her ute forsvinner uten at noen har fått ordentlig beskjed, sier Bjørn Tefre, som har vært engasjert i huset i mange år.

Seniorkursene forsvunnet

Store deler av møblene er blitt med på lasset bort til Danckert Krohn. Stoler, bord, bilder, blomster.

Med på lasset var også frisøren, fotpleieren, trimmen, treskjæringskurs, silkemalingskurs og alle andre kurs for seniorer. Kulturkontoret har også flyttet ut.

— Her kom det stadig pensjonister innom for å slå av en prat og ta en kopp kaffe, og kanskje være med på et kurs. Nå er det jo ikke engang møbler igjen til å sitte på, sier Henrik Eide, formann i Nøstet, Verftet, Klosteret Velforening.

Han mener velforeningen burde blitt bedre informert om hva som skulle skje. Flere ting bekymrer formannen:

— Nå er det ingen vakthold i huset, hvem som helst kan bare spasere inn og ut her. Tidligere var det en vaktmester, men nå er det ingen som kontrollerer at det er låst om kvelden, sier Eide.

Daglig leder ved tidligere Klosteret seniorsenter, Ruth Alfstad, synes flytteprosessen har gått smertefritt.

— Det var Bergen kommune som bestemte at vi skulle flytte til Danckert Krohn, forteller Alfstad. Hun forstår likevel dem som savner senioraktivitetene i bydelshuset.

— Det var jo rart å flytte herfra etter nitten år, innrømmer Alfstad.

Hun understreker at både Gutteklubben og torsdagsdansen fremdeles holder til i Nordnes bydelshus.

Vil vekke politikerne

Det er kulturavdelingen i Bergen kommune som har ansvaret for driften i bydelshuset. Kultursjef i Bergenhus og Årstad, Berit Tande, hevder at de ikke legger ned aktiviteter selv om seniorsenteret er flyttet.

— Frisør og fotpleie er en del av seniorsenteret, og kursene også, derfor er de flyttet, sier Tande og legger til:

— Jeg går ut fra at det har vært en bred informasjon til brukerne om det som skulle skje.

Dette er ikke alle brukerne enige i.

— Det er helt tilfeldig at vi fikk vite om flyttingen, sier pensjonist Odd Skudal.

Bergen bystyre har også bestemt at Klosteret barnehage, som nå holder til i husets underetasje, skal få utvide fra 1. oktober og benytte seg av 2. etasje også.

— Hvor skal det da bli plass til pensjonistene? Vi kan ikke la dette skje. Kommer barnehagen inn her, er huset gått for de eldre, sier Bjørn Tefre.

Han viser til klausulen som Bergen Gamlehjem i sin tid satte da Bergen kommune overtok bygget. Der heter det seg at bydelshuset skal anvendes til eldreformål.

— For å være ærlig, tror jeg det er mange politikere som ikke har fått med seg hva som har skjedd her borte. Nå håper jeg de får øynene opp, sier Tefre.

Tefre & co er mer enn villige til å bidra til nye senioraktiviteter i bydelshuset.

— Vi vil ikke bare syte og klage, vi vil mer enn gjerne bidra til å få nye aktiviteter her i huset, spesielt for pensjonistene. Vi forlanger ikke engang at kommunen betaler, sier Tefre.

Ildsjelene understreker at det ikke bare er aktiviteter for de eldste som er viktige i bydelshuset.

— Huset skal være for alle. Men det er viktig at ikke de eldre blir glemt, sier Henrik Eide.

Færre kunder for Marie

Maries kjøkken, som også holder til i bydelshuset, fortsetter driften som før selv om det nå er endringer på gang. Beroligende for alle som har falt for Maries bergensberømte kjøttkaker. Sjefen sjøl, Marie Valevatn, merker godt at seniorsenteret er borte.

— Nå er det ikke så mange eldre kunder her, før var det mange flere, sier Marie på sitt sjarmerende kinesisknorsk. Hun fortsetter uansett med pensjonistpriser på maten sin.

— Jeg håper det fortsatt vil være liv og røre her i huset, og at mange sultne, hyggelige mennesker kommer, smiler hun.