• Vi i Hordaland SV er bekymret for sikkerheten til Torill Otterskred. Det har sin pris å fortelle offentligheten om rasisttruslene, men vi håper åpenhet kan bidra til at naboer, venner og nærmiljøet i Os slår ring rundt henne, sier partiets listetopp i Bergen, Oddny Miljeteig.

Hele SV-ledelsen i Hordaland var til stede på pressekonferansen. Alle var preget av historien Otterskred fortalte til det tallrike pressekorpset.

Det er ikke mer enn et par uker siden BT fortalte at sentrale tillitsvalgte i Bergen SV hadde mottatt grove trusler etter at de politianmeldte Frp-politiker Kenneth Rasmussen for rasistiske uttalelser. Politiet har ikke klart å spore opp avsenderen av disse truslene som ble sendt via e-post.

Frp-topp i Bergen, Liv Røssland, anklaget den gang SV-ledelsen for å forsøke å utnytte truslene i valgkampen. Miljeteig tok sterkt avstand fra beskyldningene. Hun mener det vil være en grov og grunnløs anklage hvis noen påstår at SV også bruker truslene mot Otterskred for å sanke stemmer.

Få trollet til å sprekke

— De som ser og hører hva Torill har gjennomlevd av påkjenninger vil aldri kunne påstå noe sånt. Det ligger overhodet ingen valgtaktiske vurderinger bak avgjørelsen om å offentliggjøre truslene. Jeg håper inderlig ikke det kommer noen hentydninger i den retning, sier Oddny Miljeteig. Hun minner også om at Torill Otterskred og familien, med støtte fra politiet, selv har valgt å fortelle om drapstruslene og sjikanen.

Miljeteig sier det vil være en seier for demokratiet og ytringsfriheten hvis truslene opphører i kjølvannet av medieomtalen. Hun tror også åpenheten vil øke sjansene for at de ansvarlige blir tatt, eller som Miljeteig uttrykker det: at oppmerksomheten skal få «trollet til å sprekke».

SVs gruppeleder i fylkestinget, Bjørn Lothe, var kort og konsis i sin kommentar.

— Vi lar oss ikke knekke av sånt grums.

Slått ned og truet

Flere SV-politikere som har engasjert seg i innvandringspolitikken har vært mål for trusler og vold fra rasistiske miljøer. Heikki Holmås ble slått ned på åpen gate i Bergen, mens stortingsrepresentant Audun Lysbakken mottok alvorlige trusler under forrige valgkamp.

— Truslene, som skyldtes mitt engasjement mot rasisme, førte til at jeg ble advart av politiet. De opplyste at jeg måtte ta truslene alvorlig og ta mine forholdsregler, sier Lysbakken. Han ønsker ikke å gi flere detaljer om saken.

— Vi kan ikke la truslene stoppe valgkampen vår. Bøyer vi av, har vi tapt og rasistene vunnet, sier Lysbakken.