— Det var aldeles fælt. Jeg trodde min siste time var kommet, sier Kari Dyrkorn.

I 35 år har hun drevet den lille nærbutikken på Sydneshaugen, med hjelp av samboeren Nils Danielsen. For 10 år siden ble hun truet med pistol, men klarte likevel å skremme tyvene på dør. Så greit gikk det ikke mandag ettermiddag, da Dyrkorn på ny fikk ranere på besøk. Hun var alene i butikken i 14-tiden da følgende skjedde:

— Jeg står borte ved fryseboksen. Så kommer en ungdom inn, og blir stående og kikke inn i melkeskapet. Han sier ikke noe, så jeg spør om jeg kan hjelpe ham. Da bare tar han rundt meg og klemmer til. Det var hardt, så der har nok gått med noen ribbein, sier Dyrkorn.

— Deretter slengte han meg vel ikke akkurat i gulvet, men la meg ned og la seg over med hele seg, forteller hun.

- Take it easy, madame!

Mens Dyrkorn lå slik, kom en annen person inn og forsynte seg med penger og flere esker sigaretter. Førstemann kneblet henne hele tiden med hånden, før han sa «Take it easy, madame!» og strøk på dør.

Tilbake satt en skremt og sår Kari Dyrkorn.

— Jeg er så øm i hele kroppen og ansiktet. Helt shaky, også, sier hun til BT noen timer etter ranet.

Da har politiet avhørt henne og sendt ut følgende signalement på den ene av ranerne: Mann, 20-25 år, 175-180 centimeter høy, lys brun hud og muligens asiatiske trekk, iført kort, beige jakke og beige caps med mørkebrun skygge. Selv har Dyrkorn tenkt seg en tur til Legevakten, så snart butikken er vasket. Til tross for den vonde opplevelsen tar hun seg neppe råd til noen fridager. Det brutale ranet har imidlertid svekket lysten til å fortsette.

— Hva skal man gjøre når det går utover helsen å stå bak en disk?

Møte i velforeningen

Mens Kari Dyrkorn rister av seg støkken, er naboene bekymret både for nærbutikken og strøket. I dag møtes styret i Sydnes og Nøstet Velforening for å planlegge et allmøte om utviklingen i området.

Velforeningen ser ranet i sammenheng med at de den senere tiden har opplevd en forverring av bomiljøet etter at det ble etablert tre hospitser her. Derfor ønsker de et møte med politiet, kommunen, gårdeiere og de som driver hospitsene.

— At vi må ha noen hospitser er greit, men vi vil gjerne ha et samarbeid med de som driver slike steder. Når det er så mange er det dette som dominerer i gaten. Man får et annet miljø og folk trekker unna, sier styreleder Tormod Carlsen.

Velforeningen forteller om narkomane som åpenlyst setter sprøyter på lekeplasser og gatetun, om overfall og truende oppførsel, husbråk og ruteknusing, hyppigere sykkeltyverier, innbrudd og annen kriminalitet.

— Jeg har bodd her i 15 år. Det er det siste året dette har tatt seg til. Nede med Heggesmauet er det også voldsomt med narkotikatrafikk, sier Hans Petter Svege.

Redde for å miste butikken

Velforeningen presiserer at de ikke anklager hospitsbeboerne for å ha stått bak ranet av mandag. Samtidig mener de hospitsene i Sydneskleiven, Heggesmauet og Rosenbergsgaten har mye av skylden for det forverrede miljøet. Nå frykter de at Nils og Karis kolonialbutikk skal forsvinne.

— Jeg skjønner det om de ikke orker mer, men det ville være veldig trist, sier Jan Hanchen Michelsen.

Naboene forteller om hvordan innehaverne leverer varer på døren, går på apoteket for eldre folk og holder oppsyn med de som trenger det.

— Dette er to fantastiske folk og en sånn nærbutikkservice som du ikke får andre steder, sier Jarle Holmelid.

— Vi vil gjøre det vi kan for at Nils og Kari skal føle seg trygge, sier Carlsen.