Jenten ble smittet i februar. Dermed er til sammen syv barn og unge bekreftet smittet.

Jenten ble smittet i februar, men det har altså tatt svært lang tid å finne ut hva slags bakterie det dreide seg om. Denne uken kom svaret, får NTB opplyst ved Folkehelseinstituttet.

– Påvisning av denne spesielle E. coli O157-bakterien har krevd stor innsats fra vårt laboratorium. Det var først ved bruk av en ny laboratorieteknikk og etter gjentatte forsøk at det var mulig å påvise bakterien i prøver fra jenten, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland til Folkehelseinstituttets nettsider.

Hele landet

De syv som er bekreftet smittet, er fra Sogn og Fjordane, Troms, Sør-Trøndelag, Vestfold og Hordaland. Den første som ble syk, var en toåring fra Nordfjordeid, og den lille gutten døde.

Tidligere i mai ble det klart at ei tenåringsjente fra Hordaland også hadde denne typen bakterie. Dermed er det nå påvist to tilfeller i Hordaland. Også i Trøndelag er to smittet, men dette er et søskenpar.

Neppe svar

En prøve fra et barn i Nordland lar vente på seg, kanskje får vi aldri vite om barnet ble sykt av den farlige O157-bakterien.

– Prøven fra barnet i Nordland som ble varslet 3. mai, er ennå ikke ferdig analysert. Det har vist seg svært vanskelig å påvise bakterien i denne prøven og sannsynligvis vil vi ikke oppnå en klar konklusjon for dette tilfellet, sier Aavitsland.

Tidligere denne uken ble det klart at barna i én barnehage på Vestlandet og én på Østlandet ikke var smittet av den farlige bakterien.

Trapper opp jakten Norske helsemyndigheter vil sette inn mer ressurser for å finne kilden til den farlige E. coli-smitten.

Førstkommende mandag vil Folkehelseinstituttet og Mattilsynet trappe opp jakten på E. coli-bakterienes opphav med fire ekstra personer på heltid. Fra før av har 10 til 15 personer jobbet med smittejakten. I tillegg vil arbeidet organiseres på en helt ny måte.

– Vi ser at det fremdeles er veldig komplisert å finne noen smittekilde, eller flere smittekilder. De medarbeiderne som jobber med dette, får konsentrere seg om bare å tenke på noen matvarer, fremfor å måtte konsentrere seg om hele bildet, sier Preben Aavitsland til NRK.

Over 1.000 matinnkjøp er nå kartlagt, og den nye gruppen skal nå gå igjennom dokumentasjonen nok en gang i håp om at noe nytt skal dukke opp. Men opptrapping til tross, Aavitsland er usikker på om det vil hjelpe.

– Vi er fremdeles ikke veldig optimistiske med tanke på å finne en eller flere smittekilder her.

FOTO: NATIONAL SCIENCE FOUNDATION