• Jeg beklager på det sterkeste de skader jeg har påført deg og håper du klarer deg bra, sa 23-åringen til kvinnen han overfalt i Haukelandstunnelen i oktober.

— Jeg beklager på det sterkeste de skader jeg har påført deg og håper du klarer deg bra, sa 23-åringen i Bergen tingrett i dag.

Rettssaken mot 23-åringen startet mandag. Han er tiltalt for voldtekt av en 29 år gammel kvinne i Haukelandstunnelen. I tillegg til overfallsvoldtekten, er mannen tiltalt for et tilfelle av blotting. Han erkjente straffskyld på begge tiltalepunkter.

— Det er klart det betyr noe for min klient at han tar ansvar for det som har skjedd, sier den 29 år gamle kvinnens forsvarer, Beate Hamre.

- Trodde ikke det var voldtekt

Overfallet i oktober har preget kvinnen sterkt.

— Jeg klarte verken å spise eller sove i dagene etterpå. Nå er jeg avhengig av sovemedisin, forklarte kvinnen.

Hun ble sykemeldt i to uker etter overgrepet.

— I begynnelsen var jeg redd for at han skulle oppsøke meg, og lurte på om han visste hvem jeg var. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det, sa kvinnen.

— Jeg trodde ikke det jeg hadde gjort var regnet som voldtekt, sa 23-åringen i retten i dag.

Han er tiltalt for å ha utført handlinger som i følge straffeloven er sidestilt med voldtekt.

Så kvinnen i tunnelen

Søndag 8. oktober i fjor kjørte 23-åringen i rundt i bil i Haukelandsområdet ruset på rohypnol og hasj. Han forklarte i retten at han måtte ut og urinere, og etterpå onanerte i veikanten.

Da kom en kvinne forbi og han vendte seg mot henne. Han er tiltalt for blotting for denne hendelsen.

Senere samme formiddag kjørte han rundt i samme området, da han så en kvinne i gangtunnelen.

— Jeg ble opphisset med tanke på å oppleve det samme en gang til, sa mannen i retten.

Han forklarte at han planla å blotte seg, og ikke har noen forklaring på hvorfor det gikk lenger.

- Ble selv misbrukt

23-åringen har forklart at han selv ble misbrukt i 1998-99.

— Overgrepene han nå er tiltalt for er et speilbilde av de overgrepene han selv ble utsatt for, sier mannens forsvarer, Aasmund O. Sandland.

Mannen ble pågrepet i Sverige etter voldtekten av en 29 år gammel kvinne i Haukelandstunnelen i oktober.

I retten kom det fram at 23-åringen visste at han var i det norske DNA-registeret da han ble pågrepet. Disse opplysningene skal han ha fått gjennom media.

— Dette er en stygg sak. Det er svært sjeldent med slike overfallsvoldtekter i Bergen, sa statsadvokat Arild Oma til Bergens Tidende i februar.

23-åringen ble tatt fordi svensk politi hadde DNA-spor fra ham etter et trafikklovbrudd i Sverige. Dette DNA-sporet stemte med en DNA-profil fra voldtekten.

Fengslet siden desember

Mannen ble utlevert til Bergen 6. desember, og har sittet fenglset siden 7. desember.

Den 29 år gamle kvinnen var på vei hjem en søndag morgen da hun vurderte om hun skulle våge seg inn i gangtunnelen. Hun har forklart til politiet at hun stolte på at det var trygt å ta gangveien under Haukeland sykehus fordi et skilt ved inngangen til tunnelen sa at den er videoovervåket.

Tryggheten viste seg å være falsk. Et stykke inn i tunnelen skal en mann brutalt ha overfalt henne bakfra og voldtatt henne. Og det finnes ingen film av overgrepet. Det er ikke noe kamera i tunnelen.

Da kvinnen kom seg ut av tunnelen etter den rystende opplevelsen søndag, ble hun tatt hånd om av en tilfeldig forbipasserende. Han kontaktet politiet, som plukket opp kvinnen og tok henne med til voldtektsmottaket på Legevakten.