Det hele begynte i 1995 da han reiste fra Østerrike til Norge med kajakk som viktigste fremkomstmiddel. Med seg hadde han et brev til Fiskeridepartementet i Norge der han pekte på at det ikke kunne være rett å ta til med kommersiell hvalfangst igjen.

– Jeg kom ikke for å demonstrere, men for å samtale og vise hvor komplekse problemene knyttet til hvalfangst er, påpeker Bernhard Bechter.

30 land har han besøkt de siste 10 år for å fremme sitt syn på hvalfangst. Når den Internasjonale hvalfangstkommisjonen samles, er han alltid på plass. Han sto selv i fremste rekke da 300.000 underskrifter mot kommersiell hvalfangst ble overrakt kommisjonen.

I 1997 gikk han mesteparten av strekningen fra Nordkapp til Lindesnes. Hans eneste måte å klare å aksjonere i begynnelsen, var å leve og bo særdeles rimelig. Så satte kreftsykdom stopper for alt hans engasjement. Men sykdommen ble overvunnet. Langt mer enn før er han tent på å hindre den ødeleggende forurensningen i verden. I dag er det den østerrikske naturvernorganisasjonen Globlanace som finansierer hans ekspedisjon. Med stor bil og tilhenger reiser han rundt syv måneder i året for å fremme sitt syn.

I fjor deltok han på ekstremsportveko på Voss og besteg Galdhøpiggen. I høst han har tatt turen til Bergen. Nå er det naturen, fjordene og fjellene som trekker ham til Vestlandet. På sine ekspedisjoner har han oppdaget at Alaska og Norge har en natur som inspirerer.

– Forstår du ikke at også hvalbestanden må reguleres?

– Jeg forstår at mennesker som er oppvokst med hvalfangst har vansker med å gi slipp på den. Men det var hundre ganger mer hval i havet da den ble beskattet. I dag tåler ikke hvalbestanden kommersiell beskatning og den er ikke helsemat lenger, mener Bernhard Bechter.

AKSJONIST: Bernhard Bechterer blitt glad i Bergenog naturen på Vestlandeti sin kamp mot hvalfangsten. FOTO: TOR KRISTIANSEN