Siden oppstarten i 1992 og ut dette året vil «Beinveien» ha fraktet ca. 3,8 millioner passasjerer. Selv om store forbedringer av vestre innfartsåre har medført at trafikken på årsbasis er gått ned fra 423.000 til anslåtte 335.000 i år, så regner Lars Juvik fra HSD Sjø med at Askøy vil beholde sin «bybane».

— I år går vi med et underskudd på ca. en million kroner. Hittil har imidlertid denne forbindelsen ikke vært inne i den offentlige kollektivplan, og er drevet helt uten tilskudd. Vi er i dialog med samferdselsmyndighetene for å få «Beinveien» inn som en del av totaltilbudet, sammen med buss. Da vil driften fremover være sikret. I tillegg ser vi for oss en vekst på Askøy fra dagens 21.000 innbyggere til nær 30.000 før 2010. Da vil behovet for denne direkteforbindelsen øke betydelig, sier Juvik, som er overbevist om at fergen er askøyfolkets beste alternativ.

— Rikelig med gode gratis parkeringsplasser på like ved fergen, effektiv og rasjonell ombord- og ilandstigning og ti minutters overfart. Kan det være bedre? spør han.

Passasjerene som ble oppvartet mellom klokken 10.30 og 13 i går var i hvert fall strålende fornøyd. Hilsen av julenisse, god julemusikk, gratis twist, kaffe, vafler og bursdagskake - det så de alle ut til å sette pris på.

På en normal lørdag har «Beinveien» ca. 400 passasjerer, men Juvik regnet med at ca. 700 ville benytte seg av gratistur til julehandel i Bergen i går.

JULEBURSDAG: Julenisse Terje Bø sørget for at Jeanette Dagsland Karlstrøm (5) og resten av passasjerene på «Beinveien» fikk markert 10-års bursdag for Askøys svar på lokalbane.
Foto: Helge Sunde