Det skal dreie seg om en person som kom over knoklene for lenge siden, allerede rundt 1969-1970.

Denne personen kom over bena, og tok noen av dem med seg fra stedet.

Se video av skjelett-granskingen

Fremdeles en gåte

— Vedkommende var visstnok også i kontakt med Bergen Museum den gangen, og fortalte om funnet. Men da det var liten interesse hos museet la de bena i en pose og bar dem opp igjen, forteller lensmann Lars Erik Dalland.

Han opplyser videre at politiet fester lit til historien.

— Vi har faktisk spekulert på om det kunne være noe slikt som har skjedd, sier lensmannen.

Hvordan skjelettene opprinnelig havnet i steinuren er fremdeles en uløst gåte.

Skjelettrestene ble funnet i en plastpose, noe som skulle tilsi at en eller annen har funnet beinene før, for ikke så altfor mange år siden.

Lensmannen forteller at funnstedet i mange år har vært en populær og spennende lekeplass for barn i området, og at stedet er kjent som Skottehola.

DNA-testing

Osteolog Anne Karin Hufthammer undersøkte søndag skjelettrestene. Hun håper at de videre analysene kan gi svar på blant annet når menneskene døde. DNA-testing i Polen og C 14-datering kan bidra til å kaste lys over hvor de stammer fra.

– Alle skjelettene skal dateres, og vi skal se om de døde samtidig, eller om det er snakk om ulike tidspunkt. Ved hjelp av DNA-testing kan vi også finne ut om de var i slekt, opplyser beineksperten.

En tredje testmetode kan fortelle noe om hva slags liv personene levde, en gang for lenge siden.

— Vi kan finne ut om de var fra området, og vi kan si noe om tannhelsen deres. Tennene er i god stand. De er riktignok nedslitte, men uten karies. Det er også klart at det dreier seg om voksne folk, sier Hufthammer.

Odd Mehus