Flere tusen unge er denne uken i tenkeboksen for avgjørende yrkes— og studievalg. Lørdag 15. april er siste frist for å søke opptak på universiteter eller høyskoler rundt om i landet.

– Vi forventer 98.000 søknader fordelt på 48.000 skoleplasser, sier informasjonsrådgiver Henrik Rødsæther i Samordna opptak til NTB.

Det er beinhard konkurranse om enkelte studieplasser, og noen vil stå uten tilbud når høsten og studiestart kommer.

– Det er heldigvis ikke slik at 50.000 vil stå uten tilbud. Mange vil få fast jobb eller andre tilbud, men noen vil dessverre falle utenfor, sier Rødsæther.

Det er studiene dyrepleier, journalistikk og interiør som er de med flest primærsøkere per studieplass. Jusstudiet ved Universitetet i Oslo har det høyeste søkerantallet med nesten 6.000 søkere.

– Man har 10 søkeralternativer, men de fleste bruker bare fire-fem av alternativene på listen, sier Rødsæther til NTB.

Er man villig til å flytte litt utenom de stedene med høyeste søkerantall, vil sjansene for et positivt svar øke. Det kan derfor være lurt å søke på alternative studiesteder. Et annen mulighet er å vente til restetorget åpner 20. juli. Der ligger det ledige studieplasser for dem som er raskt ute.

Nettrekord

Av de nesten hundre tusen søknadene som er forventet i år vil opp mot 95 prosent komme via nettet.

– Jeg tror vi har nådd taket av det som er mulig. Mange studenter er utenlandske og man må ha norsk personnummer for å søke via nettet. Det er også slik at noen ikke har PC, sier Rødsæther.

Søkere vil også automatisk få svar via nettet. Ønskes brev må det krysses av i søknadsprosessen.

Informasjonsrådgiver Rødsæther minner ellers på omprioriteringen av studieønsker som må skje innen 1. juli og ettersendelse av vitnemål innen 20. juli.