— Jeg gjorde det for å undersøke om det var mulig å ha sex med begge. Det ga meg dobbel spenning, fortalte den nyutdannede juristen i retten i går.

Ved rettssakens start, erkjente han straffskyld for seksuelle overgrep mot fem tenåringsjenter. Disse hadde han fått kontakt med gjennom pratesider på internett.

- Han sa jeg var flott

Mens jentene, til tider gråtende, fortalte om sitt møte med 28-åringen, ble han selv henvist til bakerste benk i rettssalen. De skulle slippe å se ham på tiltalebenken mens de fortalte.

Kledd i grå dressjakke, lyseblå skjorte og dongeribukse, satt han og ristet på hodet og pustet dypt og høylytt mens han hørte på jentenes forklaringer.

— Jeg hadde det vanskelig og trengte oppmerksomhet. Han ga meg komplimenter, sa jeg var flott og sexy, fortalte en av jentene. Hun var 13 da overgrepet skjedde.

Alle de fire jentene fortalte den samme historien: De følte seg usikre, og trengte oppmerksomhet og bekreftelse.

De traff den da 24 år gamle mannen på pratesider. Han snakket med dem om alt fra hverdagslige ting til sex, og ga dem en følelse av at han lyttet. Samtidig var det spennende å snakke med en voksen mann om sex.

— Jeg hadde ingen andre planer enn å snakke med ham, sa en av jentene.

- Hun var veldig aktiv

Jentene utvekslet navn og telefonnummer med mannen. De sendte tekstmeldinger til hverandre. Snakket sammen på telefon. Og avtalte å møtes.

Sex-presset begynte nærmest umiddelbart, forklarte de.

— Han spurte gjentatte ganger om jeg ville ha sex med ham. Jeg svarte nei flere ganger, men han ga seg ikke. Til slutt svarte jeg ikke, og lot det bare skje, sa en jente.

— Jeg gjorde det jeg fikk beskjed om. Ellers ble han sur og avvisende, sa en annen.

Jentene har ifølge forklaringene slitt med ulike grader av kvalme, sinne, konsentrasjons- og søvnproblemer. Dette har også gått kraftig ut over skolearbeid for flere av dem.

Før jentene tok plass i vitneboksen, hadde mannen fortalt sitt syn på saken.

— Jeg synes det er helt forferdelig at jeg har gjort dette. Dette er noe jeg har ansvaret for og tar avstand fra i dag, sa han.

- Bløffe så mye man vil

Mannens forklaring på at det likevel skjedde, var at jentene ønsket det slik. Gang på gang brukte han formuleringer som «hennes forslag», «hun hadde ingen innvendinger», «hun var veldig aktiv» og «det skjedde etter hennes samtykke».

— Jeg vil si at jeg utnyttet dem. Men det skjedde frivillig. Jeg har ikke gjort noe uten samtykke, og har aldri brukt fysisk makt, oppsummerte han.

Også internett var en avgjørende faktor for overgrepene, ifølge mannen.

— Der kan man være en annen person og bløffe og lyge så mye man vil. Det ble en alternativ verden for meg der jeg lett kunne komme i kontakt med jenter. Hadde det ikke vært for internett, hadde ikke noe av dette skjedd. Det kan jeg med hånden på hjertet si, sa han henvendt til jentenes bistandsadvokater.

28-åringen er også tiltalt for å ha tatt bilder og filmopptak av jentene. En rekke av disse sendte han til en 30-åring som tidligere i år ble dømt for blant annet besittelse og distribusjon av barneporno. Han sendte også e-postadressen til noen av jentene til denne mannen.

— Hvorfor gjorde du det?

— Fordi jeg da ville få bilder og e-postadresser fra ham.

GUSTAV KVAAL (Ill)