Politiet påkjærte umiddelbart kjennelsen fra tingretten, og ba om såkalt oppsettende virkning.

Det betyr at de to siktede blir sittende i varetekt til Gulating lagmannsrett har avgjort spørsmålet om fengsling. Det skjer først over helgen.

Se BTV-innslag

Overrasket

— Jeg er litt overrasket og utifra det påkjærer jeg, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne til bt.no.

— Med de bevisene som er gitt, trodde jeg de skulle bli fengslet videre, føyer han til.

— Hva betyr dette for saken og etterforskningen?

— Det får vi se, mer ønsker jeg ikke å si akkurat nå.

— Retten slår fast at det ikke er skjellig grunn for mistanke mot min klient. Det er en stor lettelse. Nå får vi se hva lagmannsretten bestemmer, sier den siktede 46-åringens advokat, Jostein Alvheim, til bt.no.

— Dette er en usedvanlig grundig kjennelse, føyer advokat Jørgen Riple til. Han forsvarer Trine Frantzens drapssiktede samboer.

- Anklagen bygger på rykter

Alvheim mener siktelsene til politiet bygger på rykter.

Hans klient skal ifølge politiet ha hjulpet til med å fjerne liket av Trine Frantzen, sammen med samboeren hennes.

— Flere av de som har forklart seg i saken har nevnt dette med dusøren, og føler seg berettiget til den, sa Alvheim til bt.no i går.

26. januar utlovet familien dusør til de som gir opplysninger som bidrar til at Trine Frantzen blir funnet. Håpet var at pengene skulle lokke frem viktige opplysninger som kunne være med på å løse saken.

— Bruken av dusør er et tveegget sverd. I denne saken har det ført til en voldsom rykteflom. Det var mange rykter tidligere også, men nå har det tiltatt merkbart, sier Alvheim.

- Som å få saft ut av en sitron

Han mener i hovedsak det er de siste ryktene politiet bygger saken på, når de mener Frantzens samboer drepte henne og at 46-åringen var med på å fjerne liket.

— Politiet fremhever tre personer som viktige vitner, blant annet søsteren til min klient. Ingen av dem sier noe konkret om hva som skal ha skjedd eller hva han skal ha sagt, sier Alvheim.

Han tror noe av problemet er at 46-åringen i sin søken etter en løsning i saken selv har vært med på å spre rykter.

— Han har vært mye ruset, og snakket om mye rart. Du skal ikke se bort fra at han har lansert sine teorier om forsvinningen han også, sier Alvheim.

Han tror politiet har tatt en sjanse når de har pågrepet de to kameratene, i et forsøk på å få minst en av dem til å sprekke.

— Men i forhold til min klient er dette som å få saft ut av en sitron som allerede er helt skviset. Han vil virkelig hjelpe til med å løse saken, og har lagt alle kortene på bordet, sier Alvheim.

Han forklarer at Frantzen-saken har vært en enorm belastning for 46-åringen, fordi han var på festen der politiet mener hun ble drept natt til 7. mai 2004. — Han lurer virkelig på om han har vært vitne til noe han ikke husker, og har stilt til alle avhør og sagt alt han vet. Han har vært så opptatt av å løse dette at han til og med har stilt seg til rådighet dersom eksperter kan hjelpe til med å tømme hodet hans. I tilfelle det er noe der som han ikke får frem, sier Alvheim.

- Har lurt på å tilstå

Han sier at 46-åringen har vært så desperat at han har lurt på å tilstå drapet, selv om han ikke har hatt noe med det å gjøre.

I tillegg til at Alvheim tror dusøren er en viktig motivasjon i miljøet, mener han det er grunn til å stille spørsmål ved søsterens motiv for å gi politiforklaring.

Hun tilbød seg å fortelle det hun visste, men sa at hvis hun gjorde det, ville hun gjerne at politiet skulle løslate samboeren hennes fra varetekt.

— Hun ringte samboeren sin for å snakke med ham om hvor vidt hun skulle gi forklaring, og gav forklaring mot at han ble løslatt. Hun sa at hun trengte hans støtte hvis hun skulle si det hun visste, og samboeren ble løslatt noen dager før tiden, sier Alvheim.

I tillegg til at hennes forklaring er bygget på en del rykter i miljøet, er den også bygget på synske evner.

— Den er i veldig liten grad bygget på ting broren faktisk har sagt. Det handler mest av alt om følelser og vibrasjoner. Det er ikke nok, mener Alvheim.

HVA SKJEDDE MED TRINE? Trine Frantzens forsvinning er fremdeles et mysterium, og det har versert mange rykter om hva som er skjedd med henne. Et av dem er at det var samboeren som drepte henne, og at en 46 år gammel kamerat hjalp til med å fjerne liket. Politiet tror det er slik. Spørsmålet er om dette stemmer.