– Alt jeg har gjort har vært i beste hensikt, og ikke noe jeg vinner på, sier Trond Hjelmeland, som inntil i går var leder for Teknisk faglag i Det norske Arbeiderparti.

– Poenget har vært å sikre politisk innflytelse for fagforeningen. Det jeg har gjort som fagforeningsleder, står jeg for. Problemet var at vi sauset sammen rollene i fagforeningen og i partilaget. Det må jeg ta støyten for, sier Hjelmeland.

Slik kuppet de Frp: Les hele historien

«Grovt angrep»

Han trakk seg i går fra alle sine verv i Arbeiderpartiet. Samtidig varsler Frps partileder Siv Jensen en eksklusjonssak mot Jarle Veivåg.

– Han er nominert og valgt på falske premisser, sier Siv Jensen.

Hun kaller det hele «et grovt angrep mot Frp».

– Ap-krefter har i det skjulte og med fullt overlegg ødelagt Bergen FrPs nominasjonsmøte og bystyreliste. Dette er så langt fra uskyldig moro, som de involverte har forsøkt å fremstille det, som det er mulig å komme.

Partileder i Frp i Bergen, byråd Øistein Christoffersen, var tidligere på dagen uklar på om BTs avsløringer ville få noen konsekvenser for Jarle Veivåg.

– Jeg tror ikke han er uklar nå lenger. Jeg har snakket med ham, sier Siv Jensen kontant.

– Jeg har bedt Bergen og Hordaland iverksette en eksklusjonsprosess. Vi kan ikke ha slike folk i partiet.

Martin Kolberg: Unnskyld, Siv!

BTs avsløringer vakte sterke reaksjoner også på Youngstorget. Partisekretær Martin Kolberg i Ap utstedte en offisiell unnskyldning til Frp og Siv Jensen.

– Vi har foretatt egne undersøkelser. De avdekker at det har forekommet udemokratiske aktiviteter i Teknisk faglag av Det norske Arbeiderparti i Bergen. Det tar jeg sterk avstand fra, og har gitt Fremskrittspartiet min uforbeholdne beklagelse, sier Kolberg.

Kolberg er opptatt av å få frem at ingen andre i partiet visste om hva som skjedde.

– Hadde vi visst det, ville vi stanset det. Slike aktiviteter er ikke akseptable. Det er derfor riktig og viktig at Trond Hjelmeland nå har trukket seg.

– Kan det bli aktuelt med eksklusjon fra partiet i tillegg?

– Det er i så fall en prosess partiet i Bergen må starte opp. Slik er reglene i Ap.

Vil fortsette i Ap

Leder Odd Rambøl i Bergen Ap sier at partiet nå må tenke seg om. I går tidlig kalte han Hjelmeland inn til partikontoret.

– Sånne folk som driver en slik praksis, er ikke ønsket som medlemmer i Arbeiderpartiet, sa Rambøl før møtet.

Han omtalte saken som «helt forferdelig» og noe som aldri burde skjedd.

Hjelmeland selv ønsker å fortsette som medlem i Ap. Han mener reaksjonene har gått ut av sine proporsjoner, og at YS-organiserte Bergen Tekniske Fagforening kun har drevet ordinær politisk påvirkning,

– Det er på linje med det LO gjør i Ap på hvert eneste nominasjonsmøte. Den eneste forskjellen er at vi fant et annet parti. Det som ble feil var at vi blandet inn faglaget (lokallaget av Ap, red.anm.) inn i dette. Vi skulle aldri diskutert denne saken der, og jeg angrer bittert på møteinnkallelsen jeg sendte ut til faglaget. Det skulle aldri vært gjort, sier Hjelmeland.

Det lyktes ikke BT å få fatt i Jarle Veivåg i går. Mandag sa han at han trivdes i Frp og ønsker å bli der.

Etterlyser Stoltenberg

Siv Jensen ber statsminister Jens Stoltenberg rydde opp.

– Er Ap sikker på at ikke denne ukulturen ligger godt begravd i resten av partiet? Jeg har ingen grunn til å tro det, men jeg er urolig. En må jo spørre seg om alt er lov når det gjelder Frp, sier Siv Jensen og avslutter med et spark til Kolberg:

– Han har jo lett lenge etter Frp-koden. Dette er kanskje ikke måten å finne ut av det på.

– Siv Jensen får en uforbeholden unnskyldning. Hun får ikke trekke det lenger enn det, svarer Kolberg.

Siv Jensen: Politisk spionasje

Hva synes du om saken? Si din mening her.

FÅR PÅ PUKKELEN: Partiledelsene i henholdsvis Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er ikke nådige mot lokallagsleder Trond Hjelmeland i Ap (til høyre) og bystyrerepresentant Jarle Veivåg i Frp. ¿ Jeg kan ikke se hva vi har gjort galt i forhold til det andre særinteresser gjør. Det blir feil å beskylde oss for å ødelegge demokratiske spilleregler, sier Hjelmeland.
Marius Sunde Tvinnereim
BEKLAGER: Martin Kolberg ber Frp om unnskyldning. ARKIVFOTO: BT
SINT: Et grovt angrep mot Frp, mener Siv Jensen.ARKIVFOTO: SCANPIX