Utålmodige unger og småhutrende foreldre applauderte pliktskyldig over talestrømmen fra de mange mørkkledde middelaldrene menn. Men straks konferansier veisjef Jan B. Jensen hos Statens vegvesen avdeling Hordaland gir ordet til julegateåpner byråd Nils Arild Johnsen, øker spenningen. Snart stråler lyset fra de store, nye stjernene så langt øyet kan skue.

— Mindre rotete enn før

Ansiktsløftningen i Strandgaten har en prislapp på 24 millioner kroner. At julegaten kunne åpnes i går skyldes at prosjektet er ferdig en måned før opprinnelig planlagt. Resultatet er bredere fortauer i kinesisk granitt og innfelt keramikkdekor for å binde sammen gammel og ny tid. Etter reaksjonene har arkitektgruppen Cubus som står bak utformingen god grunn til å være fornøyd.

— Jeg synes resultatet er flott! Før var den mer rotete, men nå er gaten bredere. Det kreves nok større stjerner enn tidligere. Jo, jeg synes det er fint, smiler Sigrun Ege (79).

Den nyoppussede Strandgaten mottok mange godord både fra gammel og ung:

— Jeg liker den. Stjernene er fine, stråler femårige Sofie høyt oppe fra pappa Lasse Knudsens trygge skuldre.

— Gaten er kjempeflott. Mye åpnere, nikker han. Rundt Sofie og pappa Lasse yrer det av juleshoppere og skuelystne. Blinkende nisseluker lyser om kapp med julegatebelysningen. Under en stor stjerne svermer Trude og Halvor Namtvedt seg inn i adventstiden med så mye inderlighet i blikkene de sender hverandre at vi bare må spørre.

— Det er andre julen vi har sammen. Vi traff hverandre i april i fjor. Det er derfor det skinner ennå, smiler nygifte Trude.

— Hva betyr adventstiden for dere?

— Familie, sier Trude.

— Stillhet og snøballkasting, smiler ektemannen Halvor.

— Og julegaten, hva synes dere om den?

— Jeg liker den bedre nå, den er renere, mener Trude.

Skyggen fra julesangen

Men ikke alt er like glitrende. Gateprest Thor Brekkeflat benyttet anledningen til å peke på at det ikke hjelper å sutre over kortet vi ikke skriver eller de fem minuttene vi ikke gidder spandere på våre medmennesker. Det nytter ikke klage, mener gatepresten. Vi må gjøre noe.

— Se dere rundt. Tenk spesielt på dem i byen vår som sliter, oppfordrer Brekkeflat før Oddbjørn Hanto og Kim Fairchild lar flere julesanger duve gjennom muskregnet.

Sangen er en skygge som sprer seg over Torgallmenningen. Fotfølger hastige juleshoppere. Smyger seg rundt opplyste trær, glitter og dekor. Svinser rundt en sliten kvinne ved kiosken. Med knekk i kneet, sløret blikk og neste dose i sikte. Bak henne stråler lyset fra de store, nye stjernene så langt øyet kan skue. Til enden av Strandgaten i hvert fall.

KJÆRLIGHET UNDER JULESTJERNER: - Den nye julegaten i Strandgaten er penere enn den gamle, synes nygifte Halvor og Trude Namstvedt som gleder seg til jul.
FOTO: HELGE SKODVIN