• Clinton var ikke han der helt fantastiske taleren, men så blir han etter hvert helt fantastisk i måten han binder ulike tema sammen, sier forsvarsministeren.

– Jeg synes dette var et spennende foredrag, sier Høyres leder Erna Solberg.

Hun hadde reist ens ærend til Bergen for å få med seg Clinton, og angret ikke på turen.

– Når han snakker henger det sammen. Her maktet han å bygge broer mellom kompliserte tema som integrering av innvandrere, kulturkonflikter, fattigdom i den tredje verden og miljøproblemene. Det var veldig bra.

Friele: — Hadde ventet mer show

Ordfører Herman Friele har vært sterkt medvirkende til å få Clinton til Bergen. I kveld sto han utenfor Grieghallen og mottok mange meldinger fra tilhørere som var fornøyde med det de hadde hørt.

– Blix holdt et spennende og krevende foredrag om internasjonale spørsmål. Clintons budskap var at det er viktig at vi trekker sammen og har et felles ansvar for verden.

– Hvordan opplevde du Clinton?

– Umiddelbart hadde jeg kanskje forventet meg en litt mer showete foredragsholder, men det var han ikke. Han var reflektert, rolig og opptatt av verden. Fremtoningen passet godt med budskapet.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hadde også tatt turen ens ærend. Hun innrømmet med et skjelmsk smil at hun hadde fått jobben raskt unna slik at hun rakk flyet.

Ga Clinton ullgenser og sau

– Det som er veldig kjekt er å komme til Bergen og så få med seg to meget gode foredrag som tok opp de store tingene i verden. Vanligvis er jeg jo opptatt av mer lokale saker når jeg er hjemme.

– Foredraget til Blix var rettet inn mot nedrustning og rakettskjoldet og slike spørsmål som jeg er opptatt av til dagen. Clinton hadde jeg gledet meg til å høre. Et lite stykke ut i foredraget tenkte jeg at han ikke var den der helt fantastiske taleren, men så blir han etter hvert helt fantastisk i måten han binder ulike tema sammen.

Janne Vangen Solheim som er, viseadministrerende direktør i Janusfabrikken måtte innrømme at hun var aller mest opptatt av om de to foredragsholderne hadde fått gavene sine.

– En ullgenser, en ullstrikkejakke og en liten sau. Jeg fikk ikke overrakt dem selv.

– Foredragene da?

– De var veldig bra, akkurat som forventet.

Gunnar Wiederstrøm