Ordfører Asbjørn Tolo (H) har kalt inn til ekstra formannskapsmøte i rådhuset om veisituasjonen i Kvam mandag ettermiddag klokken 17.00.

Møtet er åpent for alle, og Statens vegvesen vil svare på spørsmål fra politikere så vel som beboere.

BT er til stede for å følge møtet i Kvam i ettermiddag.

Entreprenører på befaring

I formiddag hadde Statens vegvesen med seg fire entreprenører for å se på rasstedet i Toka­gjelet.

— De fire skal gi en pris på opprydningsarbeidet, og så blir en av dem valgt som hovedentreprenør på onsdag. I mellomtiden har Mesta tre mann i tau som rensker fjellsiden. De vil fortsette til en ny entreprenør er på plass, sier geolog Njål Farestveit, som var med på befaringen.

- Hva slags arbeid er det snakk om?

— Sprekken som er funnet oppe i fjellet skal overvåkes. Fjellsiden skal sikres med bolter, i tillegg må det også opp sikringsnett, samt skogrydding. Dette er fjellsikringsentreprenører som er spesialister på slikt arbeid.

Ordfører kritisk til tempoet

At fylkesvei 7 er stengt gjør at mange pendlere mellom Hardanger og bergensområdet får en stor omvei. Fra Øystese må man for eksempel kjøre 140 kilometer i stedet for 80 kilometer.

Tokagjelet ras017.jpg
JAN M. LILLEBØ

Ifølge Kvam-ordførar Asbjørn Tolo (H) har det ikke skjedd noe arbeid på rasstedet siden fredag ettermiddag, noe han var svært kritisk til overfor NRK:

— Vi har et næringsliv som blir lammet av den stengte veien og pendlere som får en lang omvei. Vi forventer full trøkk på arbeidet og kan ikke godta dette, sa Tolo.

Men ordføreren tar feil, ifølge Helge Eidsnes, regionveisjef på Vestlandet.

— Det har vært arbeid der lørdag, men vi sjekker nå omfanget av det med entreprenøren. Vi har bestilt arbeid i helgen, for oss er det fullt trøkk på dette, sier Eidsnes til BT.

Blir stengt i flere uker

Han understreker at arbeidet i Tokagjelet er svært krevende, og sammenligner det med raset ved Stanghelletunnelen i april.

— Noen tror at det bare er å skufle unna stein og åpne veien, men så enkelt er det ikke. Både ikkerheten til de som jobber der og sikkerheten til bilistene må ivaretas. Vi kan ikke åpne veien, og så går det nye ras dagen etter. Vi må sjekke at det ikke er noe mer som står i fare for å rase ned, sier Eidsnes.

Fortsatt er det usikkert når fylkesvei 7 kan åpnes igjen. Ifølge geologen er det snakk om uker, men om det er to-tre eller fire-fem er for tidlig å si.