• To brutale overgrep, sier bistandsadvokaten til kvinnene som ble voldtatt med 15 års mellomrom.

Tirsdag starter rettssaken mot bedriftslederen (34) som står tiltalt for to overfallsvoldtekter. Den første fant sted allerede i 1996 i Bergen, den andre høsten 2010.

Mannen risikerer forvaring, i praksis tidsubestemt straff, dersom han blir dømt. I tiltalen har nemlig statsadvokat Randi Gabrielsen tatt forbehold om forvaring, med en lengstetid på 9 år.

Det vil forsvareren hans motsette seg.

— Dersom påtalemyndigheten legger ned slik påstand, så vil jeg hevde at det ikke er grunnlag for det. Generelt er det strenge vilkår for bruk av forvaring, sier advokat Jannicke Keller-Fløystad.

Avslørt av DNA

I februar 1996 ble en 16 år gammel jente truet med kniv og voldtatt ved en gangst i i Olsvik. Denne saken forble uløst i nær 15 år, som er foreldelsesfristen for slike forhold.

Først etter at en 80 år gammel kvinne ble voldtatt i en kjeller i Bergen høsten 2010, kom gjennombruddet.

34-åringen ble avslørt da politiet innkalte ham og rundt 100 andre menn i Bergen til å avgi frivillig spyttprøve. Han nektet, men politiet fikk etter hvert rettens kjennelse til tvungen DNA-prøve.

Prøven ga flere treff i begge sakene, og mannen ble pågrepet og siktet.

Ber om hjelp

Fire måneder etter pågripelsen tilsto han begge voldtektene i avhør. 34-åringen kommer til å erkjenne straffskyld når saken innledes tirsdag, bekrefter forsvareren.

— Han innser at det han har gjort er grusomt, og er motivert for å endre tankesettet sitt. Han er villig til å motta behandling, sier Keller-Fløystad.

Den 80 år gamle kvinnen ble ifølge tiltalen dratt ned en trapp og inn i et kjellerrom. Der skal mannen ha truet med å skade henne om hun ikke gjorde som han sa. Han festet også tape over kvinnens øyne og munn.

Så voldtok han henne.

- Brutale overgrep

Den eldre kvinnen ble innlagt på sykehus med det som skal ha vært et hjerteinfarkt rett etter overgrepet.

— Overgrepene var brutale, og det er klart at denne saken har vært en belastning for begge ofrene, sier Anna-Marie Berg, som er bistandsadvokat for kvinnene.

Hun vil legge ned påstand om oppreisning og erstatning. Det er satt av fire dager til rettssaken i Bergen tingrett.

Statsadvokat Randi Gabrielsen var ikke tilgjengelig for kommentar mandag.