— Jeg sier ikke noe om Afghanistan så lenge alle spørsmålene jeg får handler om den norske debatten om vår innsats Afghanistan. Det overlater jeg til Kristin (Halvorsen) og Jonas (Gahr Støre) å svare på, sa Solheim da han oppsummerte den politiske debatten.

Solheim, som styrer både miljøverndepartementet og er bistandsminister, ble introdusert som superminister. Og talen med fokus på klimakampen var i hvert fall super nok til at kritikken mot regjeringen ble langt mindre krass enn under fjorårets fylkesårsmøte.

Ta det med det gode

Riktignok vedtar årsmøtet i dag høyst sannsynlig en ny resolusjon om at Norge snarest må trekke sine styrker ut av Afghanistan. Men flere av rabulistene var på talerstolen for å forsikre at de mente det godt.

— Uro om Afghanistan må det være i SV, og dette er ikke et angrep på regjeringen. Ta det heller med som en ressurs å bruke i kampen for å få vårt syn igjennom i regjeringen, sa Tom Skauge fra Bergen SV.

Han advarte likevel Solheim.

— I saken om rakettskjold har vi ikke en millimeter å gi.

Hans Ebbing fra samme partilag brukte hardere ord.

— Et sted går grensen for en SV-er. Norge er i krig for å forsvare USAs imperialistiske politikk, og vi må ut av denne hengemyren.

Blendahvit samvittighet

Miljø var hovedtemaet både i talen og debatten. Solheim var nylig i USA, og fortalte entusiastisk om hvor langt klimadebatten er kommet der. Teknologiutvikling ved hjelp av statlige markedsreguleringer var stikkordet.

Solheim forsvarte SVs innsats på miljøområdet, og viste til at regjeringen hadde levert i Bali-forhandlingene, ved å skaffe et klimaforlik og å verne Trillemarka.

— Vi har dessuten blendahvit samvittighet i forhold i Snøhvit. Men når anlegget først står der, er det ikke lett å reise opp til Finnmark å gjøre det til et industrimuseum.

- Ikke religiøse

I Bergen er det rushtidsavgiften som dominerer klimadebatten. Solheim gjentok at regjeringen vil belønne alle tiltak som har dokumentert effekt på å få ned biltrafikken, men at lokalpolitikerne bestemmer.

— Vi er ikke religiøse i forhold til rushtidsavgift. Men hittil har jeg ikke sett noen komme med andre tiltak som fungerer, sier han.

Flere delegater etterlyste mer penger til kollektivtrafikken utenom de som skal komme som belønning. Dersom rushtidseffekten skal få god virkning, må kollektivtilbudet være bedret på forhånd, mente leder i Bergen SV, Åge Chr. Jacobsen. Dagens finansieringsmodell krever effekt før pengene kommer.

Han etterlyste også pengene til dobbeltspor til Arna, som flere ganger er varslet på statsbudsjetter, for så å bli brukt på Østlandet i stedet.

— Husk at tog er ekstremt dyrt i forhold til effekten man får. Vi har økt jernbanebudsjettet med 50 prosent, men ikke en sjel har merket forskjell ennå, sa Solheim.

OPTIMIST: Erik Solheim hadde vært i California og sett lyset før han møtte fylkesårsmøtet til Hordaland SV. - Alle tre presidentkandidatene i USA vil være en kjempeforbedring i forhold til klimakampen. Nå vil alle de toneangivende i USA at landet skal drive norsk politikk. Det er bare Frp som fortsatt ikke tror på klimatrusselen, sa han i sin klimatale.
Deisz, Ørjan